Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stabsläget avblåst på Nya Karolinska

Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.
Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild. Other: Jonas Ekströmer/TT

Nya Karolinska i Solna gick på tisdagskvällen upp i stabsläge. Personal fick inte lov att lämna arbetsplatsen. Vissa patienter transporterades till sjukhuset i Huddinge och ambulanser omdirigerades.

Vid klockan 22 meddelade sjukhuset att man gått ned från stabsläget.

Enligt DN:s källor hade sjukhuset stora tekniska problem. 

– Det är stabsläge, uppgav presstjänsten för DN men ville inte lämna några fler detaljer. Sjukhuset gick upp i stabsläge vid 16:45 på tisdagen.

Stabsläge innebär att sjukhuset har gått in i förhöjd beredskap och ledning och viktiga nyckelfunktioner utvärdera information för att snabbt kunna fatta beslut om verksamheten.

Enligt en av DN:s källor hade elektroniken kraschat och personalen på hjärtintensiven får inte gå hem utan fått övarvaka patienterna vid sängarna. Källan uppgav att alla ambulanser med hjärtpatienter styrts om.

Enligt en annan källa låg hela nätverket på Nya Karolinska nere och det gick inte använda fjärrövervakningssystemet. Även handdatorerna låg nere, vilket gjorde att larmen från patienterna inte gick fram. Inte heller backupsystemet gick  att komma in på, eftersom det också är beroende av nätverket.

Detta bekräftades delvis av ett internmeddelande som gick ut på sjukhuset, i vilket det stod att "Manuella rutiner avseende larm gäller inom NKS".

"För närvarande pågår en driftstörning som påverkar nätverket på NKS. Både trådlöst och trådbundet nätverk fungerar inte på stora delar av NKS" skrev sjukhuset.

I meddelandet framgick att de drabbade verksamheterna inte kan använda röntgeninformationssystem, vårdinformationssystemet TakeCare och larmsystemet SFMF.

"Vår högsta prioritet är patientsäkerheten" avslutades meddelandet.

Klockan 21 på tisdagskvällen kvarstod fortfarande problemen.

– Läget är oförändrat jämfört med vad det var tidigare. Vi har ett fortsatt stabsläge på grund av de pågående nätverksstörningarna. Nu har jag ingen uppdatering kring prognos. Stabsläget fortgår tills vi har löst problemet, säger Nya Karolinskas chefläkare Marie Bennermo.

Har ni kallat in extra personal?

– Den informationen jag har fått av cheferna på NKS är att personal som skulle ha avslutat sitt pass stannat kvar så att de manuella rutinerna och den personella övervakningen kunnat fortgå. När vi har säkerställt att de manuella rutinerna fungerar och vi säkerställt det så är det en del medarbetare som börjat gå hem och lämna sjukhuset. Nu har en del av nattpersonalen klivit på och cheferna säkerställer att vi upprätthåller patientsäkerheten, säger hon.

Enligt en av DN:s källor hade systemen uppdaterats under dagen, men det kände inte Marie Bennermo till utan hänvisade till sjukhusets IT-avdelning. Hon bekräftade att patienter flyttats till Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Det är vissa patienter som kräver en speciell övervakning, som inte kan ha enbart med personell övervakning, som man flyttat. Vi är ju ett sjukhus, det händer att vi flyttar patienter annars också, säger Marie Bennermo.

Hon bekräftade också att vissa ambulanser omdirigerats till andra sjukhus.

– Vissa hjärtpatienter har omdirigerats till andra sjukhus. Det är för att säkerställa att de får den övervakning de ska ha, säger hon.

På NKS finns barnintensiven, thoraxintensiven samt ECMO, som är en avdelning med modifierade hjärtlungmaskiner som syresätter blod.

Klockan 22 på tisdagskvällen var problemen åtgärdade.

– Nätverksstörningen är helt åtgärdad nu och funktionaliteten i de systemen som har berörts har nu verifierats. Vi har precis fått klartecken, men fram till imorgon bitti kommer ambulanserna med hjärtpatienter att fortsätta att omdirigeras till andra sjukhus, säger Kim Sjölund, presschef på Nya Karolinska.

Vet ni vad felet var?

– Nej, man får göra en analys av hela förloppet så det kommer besked senare exakt vad orsaken var, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.