Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/karolinska-huddinge-ater-i-drift-men-behaller-stabslaget/

STHLM

Karolinska Huddinge åter i full drift men behåller stabsläget

Foto: Bertil Ericson/TT

Karolinska universitetssjukhus i Huddinge är nu åter i full drift efter omfattande it-störningar, enligt ett pressmeddelande på söndagen. 

Trots det är stabsläget kvar. 

– Stabsläget behålls för att vi fortfarande ska kunna följa utvecklingen, säger Torbjörn Söderström i ett pressmeddelande.

I torsdags drabbades Region Stockholms sjukhus och vårdcentraler av omfattande it-problem. Karolinska i Huddinge gick upp i stabsläge på grund av störningar, men vid 18-tiden på torsdagen bedömdes störningarna vara under kontroll och stabsläget avblåstes. Stabsläge är ett beredskapsläge, som sjukvården tar till för att samla ledningen och kraftsamla resurserna. 

Under fredagen återkom problemet, vilket gjorde att Karolinska Huddinge återupptog stabsläget vid lunchtid. Det innebar att vissa ambulanstransporter styrdes om från Huddinge till andra vårdgivare i Region Stockholm. 

På lördagen var störningarna i Huddinge inte lika omfattande, men orsakade dock fortsatta problem för akutsjukvården i Stockholm. 

Nu på söndagen meddelar chefläkaren vid Karolinska Universitetssjukhus att sjukhuset i Huddinge åter är i full drift. Det innebär att sjukhuset opererar, tar emot förlossningar samt har intensivvårds- och akutverksamhet i normal omfattning. Även ambulanser tas åter emot av sjukhuset. 

Trots det behåller Karolinska Huddinge kvar stabsläget. 

– Vi har nu etablerat alternativa rutiner som gör att vi kan arbeta säkert även om vi skulle drabbas av nya IT-störningar. Stabsläget behålls för att vi fortfarande ska kunna följa utvecklingen, säger Torbjörn Söderström i ett pressmeddelande.

För att hålla nere väntetiderna har personal brutit sina ledigheter för att komma in och jobba, berättar chefläkaren och säger att det har varit avgörande för att hålla ner väntetiderna. 

DN söker chefläkaren Torbjörn Söderström.