Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinska skickar hjärtpatienter för operation i Norge

Kön till hjärtoperationer på Karolinska universitetssjukhuset är så lång att sjukhuset nu börjat skicka patienter till Norge för hjärtoperation. I nuläget väntar 237 patienter på hjärtoperation på Karolinska som är det enda sjukhuset i länet som utför operationerna. Det högteknologiska sjukhuset klarar inte att utföra operationerna i tid på grund av personalbrist.

Det är till den privata hjärtkliniken i Feiring strax norr om Oslo som patienter från Karolinska skickas med flyg. Tre patienter har redan flugits till Norge för operation. Orsaken är de långa köerna till hjärtoperationer på Karolinska där 237 patienter nu väntar på operation, och 89 väntat över 90 dagar som vårdgarantin stipulerar. Väntetiden för en hjärtoperation är cirka sex månader. Totalt är det upp till 120 patienter som Karolinska räknar med ska kunna skickas för operation i grannlandet. 

– Vi har inlett en direktupphandling, och även en traditionell upphandling om 80 operationer med option på ytterligare 40. Vi erbjuder patienterna detta. Sedan får de själva avgöra om det är något de vill, säger Anders Ahlsson, chef för Tema hjärta-kärl.

Tema hjärta-kärl var först att flytta in i det högteknologiska sjukhuset Nya Karolinska. I samband med sjukhusflytten hade verksamheten ett minskat antal patienter. Under året som gått har verksamheten sedan vid flera tillfällen tvingats dra ner på antalet vårdplatser, inte minst på grund av de omfattande it-problemen som även påverkat hjärtövervakningen, telemetrin. En patient skadades då så allvarligt att han senare avled, vilket DN berättat. Under 2017 har Karolinska skickat 69 patienter till Örebro för hjärtoperationer, som DN tidigare berättat, vilket kostat cirka 12 miljoner kronor. 

– Vi erbjuder fortfarande patienter som väntat i över 90 dagar operation i Örebro, och skickar en till tre patienter i veckan. Vi har även skickat enstaka patienter till Uppsala och Lund, men alla kliniker är hårt belastade, säger Anders Ahlsson, som pekar på risker för patienterna när kön växer. 

– Vi gör en medicinsk prioritering av alla patienter och de som bedöms vara högrisk ska opereras inom en vecka. För en oprioriterad patient som bedöms lågrisk, kan väntetiden bli upp till sex månader, till viss del också beroende på patientens egna önskemål. 

Har någon dött på grund av kösituationen? 

– Vi hade ett fall med en patient som avled i samband med it-haveriet, som påverkade telemetrin. Det utreds fortfarande och kommer att lex Maria-anmälas. 

Enligt Ahlsson utreds ytterligare ett patientfall, som han inte vill gå närmare in på. 

Att skicka patienter till Norge för operation kommer enligt Karolinska att kosta 140.000-180.000 kronor per patient beroende på typ av operation. 

DN har tidigare berättat att köerna till Karolinska växt kraftigt sedan sjukhusflytten och den stora omdiskuterade omorganisationen på sjukhuset. I operationskön för alla patienter väntade i januari 8700, en ökning med 54 procent jämfört med och samma tidpunkt 2014. 

Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting har nyligen skjutit till 340 miljoner kronor för att korta vårdköerna på Karolinska. Enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen står Karolinska för 90 procent av köerna till behandling på länets sjukhus. 

Anders Ahlsson pekar på inflyttningen till Stockholm och ökade indikationer för hjärtkirurgi som en stor anledning till att kön för hjärtoperationer växer. Under 2016 gjordes 869 hjärtoperationer på Karolinska.

– Under 2017 utfördes 849 hjärtoperationer. Men för att täcka behovet skulle vi behöva utföra 1200 operationer på ett år.

Men källor till DN talar om arbetsmiljön inne i sjukhuset och personalflykt som den stora orsaken till den växande kön. Enligt sjukhuset fattas både intensivvårdsplatser och vårdplatser på vanlig vårdavdelning. I nuläget är 21 av 28 vårdplatser på vårdavdelningarna öppna och bemannade, och åtta av 12 platser på thoraxintensiven som på fredagen dessutom hade två överbeläggningar.  

Det saknas specialistsjuksköterskor, och därmed bemannade vårdplatser.

Ingrid Allerstam, förtroendevald för Vårdförbundet på Karolinska och styrelseledamot för Vårdförbundet Stockholm beskriver en verksamhet med en krävande arbetsmiljö och där beläggningen på thoraxintensiven, där patienterna vårdas i samband med hjärtoperationer under 2017 har legat på 99,5 procent. Merparten av sjuksköterskorna är specialistsjuksköterskor. 

– Den här verksamheten lider av brist på specialistsjuksköterskor. Sjuksköterskor finns egentligen att tillgå men arbetsvillkoren är inte tillräckligt bra för att sjuksköterskor ska stanna. Det är bakgrunden till att det finns en kö. Karolinska är dessutom den enda platsen i Stockholms län som utför thoraxoperationer, och som har en thorax-intensivvårdsavdelning och även ECMO-behandling, säger Ingrid Allerstam. 

Under året som gått har thoraxintensiven haft en personalomsättning bland sjuksköterskor på runt tio procent. 

– Under året har antalet sjuksköterskor minskat från 77 till 67. Samtidigt har övertidsuttaget bland sjuksköterskor och undersköterskor ökat extremt mycket, med mer än 100 procent. De har klarat av att ta hand om väldigt många patienter. Det är en tung arbetsmiljö med svårt sjuka patienter, de jobbar skift och har en inte den löneutveckling som man kan få på annat håll. Det är beklagligt  att arbetsgivaren inte ger bättre förutsättningar för personalen att stanna kvar, säger Allerstam. 

Enligt Anders Ahlsson har Karolinska rekryterat fler sjuksköterskor så att fler vanliga vårdplatser på hjärta-kärl ska kunna öppna i mars. 

– Vi räknar då med att kunna öka från 21 till 24 vårdplatser, säger Anders Ahlsson. 

När räknar ni med att kön ska vara borta? 

– Vi köper de här operationerna i Norge som en engångssatsning och hoppas på att kunna beta av kön under året, säger Anders Ahlsson. 

DN:s avslöjande om Karolinska

I fjol avslöjade DN att Karolinska sedan 2010 lagt nära en miljard kronor på managementkonsulter. Efter avslöjandet meddelade sjukhuset att samarbetet avslutas med Boston Consulting Group och att det operativa ansvaret för vårdproduktionen fråntogs Andreas Ringman Uggla, som gått raka vägen från BCG in i sjukhusledningen och där attesterat BCG-fakturor.

 DN avslöjade att Karolinska betalade en miljon kronor i sponsorpengar till det icke vinstdrivande bolaget ICHOM, grundat av BCG tillsammans med Harvard Business School, med målsättningen att upprätta ett internationellt kvalitetsregister. Karolinska avslutade samarbetet efter DN:s granskning. 

 DN avslöjade även att sjukhusets kostnad per BCG-konsult var i snitt 700 000 kronor i månaden 2015-2017 och endast för 2017 finns tillgång till namngivna konsulter. Som standard har BCG fakturerat 13 timmar per dag. Om den arbetstiden stämmer, strider det mot arbetstidslagen.

 Flera experter DN talat med anser att Karolinskas fakturahantering kan vara olaglig, och förordar en brottsutredning.

I januari avslöjade DN att ex-BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla, som gått rakt in i sjukhusledningen som produktionsdirektör, beställt konsulttjänster och poängsatt anbud i en upphandling 2015 som BCG vann, varefter bolaget fakturerat 118 miljoner kronor. 

Produktionsdirektören har även kallat sig läkare trots att han saknar legitimation, vilket strider mot patientsäkerhetslagen.

 DN har sedan i somras i flera artiklar avslöjat att sjukhusledningen upprepat tackat nej till extern hjälp med att korta köer för akut cancersjuka patienter, samt nekat till problem med köer då landstinget frågat. I efterhand visade det sig att två patienter i kön avled på grund av sen behandling. En förundersökning om grovt vållande till annans död har inletts av åklagare.  

 I mitten av januari avgick Andreas Ringman Uggla som produktionsdirektör med omedelbar verkan.

Karolinska har tillsatt en internutredning som blev klar den sista januari. Utredningen bekräftar DN:s avslöjanden om allvarliga brister i fakturahantering och misstänkt jäv i upphandlingen.

 I februari har DN avslöjat att en tidigare ledamot i Karolinskas styrelse, sitter i styrelsen för det fastighetsbolag som landstingsstyrelsen vill sälja gamla Karolinska till. Det har fått landstingsoppositionen att kräva jävsutredning, och läkare och sjuksköterskor protesterar mot att lokalerna alls ska säljas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.