Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/karolinska-skot-upp-undersokning-av-cancer-barn-avled/

STHLM

Karolinska sköt upp undersökning av cancer – barn avled

Karolinska har gjort en lex-Maria-anmälan efter att ett barn avlidit. Foto: Magnus Hallgren

Ett barn som haft cancer skulle ha fått regelbunden återkoll på Karolinska – men en undersökning sköts upp. Barnets liv gick sedan inte att rädda när magnetkamerabilder efter ett halvår visade spridd cancer. Sjukhuset gör nu en lex Maria-anmälan.

Barnet hade varit sjukt i cancer, och ansågs vara färdigbehandlat. Men en uppföljning med MR, magnetisk resonanstomografi som även benämns magnetkamera, skulle genomföras regelbundet var tredje månad. När Karolinska universitetssjukhuset hade brist på kapacitet, prioriterades ett barn som ansågs vara sjukare, och den planerade undersökningen sköts då upp.

Därefter drabbades barnet av en infektion, varpå undersökningen fick skjutas upp igen. När barnet fick värk och tillståndet försämrades undersöktes hen till slut efter sex månader. Då hade en aggressiv cancer spritt sig och barnets liv gick inte att rädda. 

”Händelsen har medfört allvarlig vårdskada och har därför anmälts”, skriver Karolinska på sin hemsida.

Sjukhusets lex Maria-anmälan skrevs i slutet av april och kom in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, den 9 maj. I anmälan står det att det inte är säkert att cancern kunde ha botats då den var mycket aggressiv, men sjukhuset anser samtidigt att ”man hade kunnat ge patienten och hens familj ett bättre palliativt förlopp”.

Karolinska universitetssjukhusets presstjänst kommenterar i ett mejl till DN att man inte kan kommentera fallet ytterligare innan IVO uttalar sig i frågan.

Läs mer: Personal slog larm om hotad patientsäkerhet för två år sedan