Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinska slängde patienters sista fruktbara ägg

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge lex Maria-anmäls efter att fyra patienters infrysta ägg kasserats, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Två av patienterna hade opererat bort båda sina äggstockar och hade innan det kirurgiska ingreppet valt att frysa ned äggstocksvävnad. I samband med en rutininventering av frystankarna kasserades den frysta vävnaden eftersom den ansvariga embryologen dels blandade ihop personnumret med 1900-tal och 2000-tal och dels inte dubbelkontrollerade vävnaden med en annan embryolog innan den slängdes.

Ytterligare två patienter hade fryst ned ägg som en fertilitetsbevarande åtgärd. De fick också sina ägg kasserade av en embryolog efter att rutinerna inte följts vid inventeringen av frystankarna och även i dessa fall blandades personnumren samman och ingen annan embryolog kontaktades.

I båda fallen upptäcktes felet direkt efter att äggen slängts, men de gick inte att rädda.

I lex Maria-anmälan skriver sjukhuset att flera åtgärder satts in, bland annat har den ansvariga personalen haft dialog med sin chef kring översyn av arbetsuppgifterna och riktlinjerna har förtydligats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.