Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinska tackade nej till hjälp att korta canceroperationsköer

02:00. Fakturor på mångmiljonbelopp saknar underlag och toppolitiker utreds för jäv. DN:s Anna Gustafsson förklarar granskningen av Nya Karolinska sjukhuset – på två minuter.

När svårt sjuka cancerpatienter fick vänta på operation på Karolinska i somras erbjöd Danderyds sjukhus hjälp att operera patienter för att korta kön. Men Karolinska tog inte emot hjälpen, och kön växte.

Lars Granström, överläkare och kirurg på Danderyds sjukhus är kritisk till Karolinskas agerande.

– För den enskilde hade det kunnat innebära att operationen kunnat ske i tid, säger han.

– Det här är ju uppseendeväckande. När vi ringde till Karolinska och frågade om operationstid sa de ”vi har inga resurser”. Det var ju precis den här perioden, och det är klart att man blir förtvivlad när man förstår att man kanske kunde ha fått chansen, säger Bertil Gustafsson, som opererades för cancer i bukspottkörteln, pancreas, i början av augusti. Då var det för sent.

Läs mer: 10.000 inställda operationer: ”Kaotisk situation”

I midsommarveckan, dagen efter att 78-årige Bertil Gustafsson får sitt cancerbesked, skriver en av de högre cheferna för gastrokirurgen på Danderyds sjukhus ett mejl till Karolinska Huddinge. Läkarna på Danderyd har märkt att kön för pancreascancer växt, så att en patient som skrivits in för operation på Karolinska Huddinge i början av juni inte kommer att få sin operation förrän i augusti.

Patienter som skrivs in vid midsommar kommer att opereras i september. ”Detta är ju helt oacceptabelt”, skriver chefen, och erbjuder samtidigt hjälp från Danderyds sjukhus med operationer för att korta kön på Karolinska Huddinge där operationerna utförs.

Lars Granström, överläkare och kirurg på Danderyds sjukhus, stod som samordnare och kontaktperson under sommarveckorna för att operationerna skulle kunna bli av.

– Vi märkte tidigt i somras att våra patienter som bokades in för operation i Huddinge fick sin operationstid långt fram. Därför skickade vi ett mejl där vi erbjöd oss att operera bort kön, säger Lars Granström.

DN har tagit del av mejlväxlingen mellan chefer på Karolinska universitetssjukhuset och Danderyd som pågick under ett par veckor. I det första mejlsvaret poängterar Karolinska universitetssjukhuset att decentraliserad högspecialiserad kirurgi är fel, och vetenskapligt visat sig vara sämre för patienterna.

Det var den värsta sommaren någonsin.

När konversationen ändå fortsätter – mellan chefer på lägre nivå – framförs konkreta förslag på veckor då Danderyd har möjlighet att bistå, genom att ta en till två patienter per vecka från mitten av juli och fortsatt in i augusti. Sedan avslutas konversationen i stället den 7 juli då en av Karolinskas chefer – från sin semester – meddelar att det med tanke på Danderyds resurser – är bättre att avvakta till slutet av sommaren för att ”utvärdera situationen” i slutet av augusti och återkomma då.

– De hörde aldrig av sig sedan efter sommarstängningen. I slutänden var det en patient – med magsäckscancer – som skickades från Huddinge till Danderyd och opererades här, säger Lars Granström.

DN har tidigare berättat hur 20 svårt sjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset med cancer i övre bukhålan, i pancreas, bukspottskörteln, levern, matsäck- och matstrupe fastnade i operationsköer under semesterperioden då sjukhuset inte kunde operera på grund av akut brist på operationssjuksköterskor och vårdplatser.

Läs mer: Chefsläkaren: Bristen på sköterskor är största problemet

Karolinska har efter sommaren utrett 12 patienter som fick sina operationer för sent, och gjort lex Maria-anmälan i tre fall. För patienten betyder operationen skillnad mellan liv och död, och det är viktigt att den sker snabbt, inom 36 dagar efter ställd diagnos.

Företrädare för Karolinska universitetssjukhuset har berättat hur de innan sommaren förgäves ringde runt till andra universitetssjukhus i landet för att få hjälp med operationerna. Sjukhusdirektör Melvin Samsom har även vittnat om hur det under juni och juli arbetades intensivt med frågan.

– Det var den värsta sommaren någonsin, har Ralf Segersvärd, överläkare vid patientområde övre buk, tidigare sagt till DN.

Sjukhusdirektör Melvin Samsom.
Sjukhusdirektör Melvin Samsom. Foto: Fredrik Funck

Han står också som en av mottagarna av mejlet från Danderyds sjukhus.

– Att skicka ut ensamutföraruppdrag från sjukhuset är inget vi kan besluta om, så frågan skickades uppåt i organisationen. Sedan har det utmynnat i att det inte blev något, säger Ralf Segersvärd.

Den här typen av operationer har centraliserats till Karolinska som är så kallad ensamutförare i Stockholms län.

Läs mer: Operationssjuksköterskan: ”Vi är som små soldater”

– Det finns inget annat sjukhus i Stockholm som kan – eller har vanan – att utföra de här operationerna. Danderyd har i dag inte ett ordinarie uppdrag att hantera de här patienterna, säger Annika Tibell, operativ direktör på Karolinska som arbetar med att korta sjukhusets samtliga köer till vård och behandling, som på bara ett år växt med 43 procent.

Lars Granström är kritisk:

– Att vi inte har uppdraget betyder inte att vi inte kan utföra operationerna om det behövs. Det är klart att vi hade kunnat avlasta. För den här typen av diagnoser når man en brytpunkt då det inte längre går att operera. För den enskilde, som den patient ni skrivit om, hade det kunnat innebära att operationen kunnat ske i tid, säger Lars Granström.

Läs mer: Aleksanders operation inställd fem gånger

Harald Blegen, chef för Tema cancer på Karolinska, säger att han fick en kopia av mejlet från Danderyds sjukhus strax före midsommar.

– Det är ganska mycket jobb med att prioritera om stora operationer. Det är inte så enkelt att flytta en patient med bukspottkörtelpatient till Danderyd. Vi måste se till att vi har rätt personer på plats rätt vecka. Vi har också kommit överens i Stockholm om en regional nivåstrukturering, så att vi ska göra det på ett ställe, där den samlade kompetensen finns, säger Harald Blegen.

Men konsekvensen blev ju att kön växte och att personer kanske avlider i väntan på operation?

– Bukspottkörtelpatienterna kommer ofta för sent till sjukhus. Nu har vi utrett 12 fall, och gjort anmälan till Ivo.

Man kan se hur tiden går, och att det inte blir något med det här erbjudandet. Vad säger du om det?

– Det kan hända att en eller två patienter till från Huddinge hade kunnat opereras i Danderyd, men då är det sommarvikarier och så vidare, säger Harald Blegen.

Det verkar som om det ligger en del prestige begravd här.

Personal DN talat med vittnar om att det efter sommaren var många fall av ”öppna-stäng”, det vill säga att när patienter väl fick sin försenade operation efter semestern så hade cancern spridit sig. Buken sys ihop, för att tumören inte längre går att operera. Det drabbade bland andra Bertil Gustafsson som fick sin operation först tio veckor efter att tumören upptäckts på datatomografi på Södersjukhuset.

Den alarmerande kösituationen på Karolinska i somras nådde varken ansvariga politiker i Stockholms läns landsting, eller landstingets chefläkare Johan Bratt som hade veckovisa avstämningsmöten med akutsjukhusen under semesterperioden.

– Karolinska har aldrig signalerat att man inte klarar sitt uppdrag för cancersjukvården. Vi har ju möjligheter att underlätta att sjukhusen hjälps åt, har Johan Bratt tidigare sagt till DN.

Lars Granström pekar på ett stort övergripande problem.

– Orsaken till de långa köerna är inte bara personalbrist, utan att resurserna inom landstinget inte utnyttjas. Under terrordådet i våras kunde vi på Danderyd snabbt frigöra tio operationssalar, vårdplatser och intensivvård. Det är tråkigt att samarbetet mellan sjukhusen inte fungerar även vid en långsam katastrof, som en operationskö, säger han.

Bertil Gustafsson.
Bertil Gustafsson. Foto: Paul Hansen

Behandlingen som Bertil Gustafsson nu får är livsuppehållande. Bertil Gustafsson säger att han blir förtvivlad när han hör om kontakterna från Danderyds sjukhus, som togs den 21 juni, dagen efter att han fick sitt cancerbesked.

– Det verkar som om det ligger en del prestige begravd här. Det behöver göras något. Om man väljer att vänta över sommaren, så blir vi som är drabbade ett slags spill i systemet. De måste förstå att det är människor som drabbas av varje misstag som begås, säger Bertil Gustafsson.

Karolinska universitetssjukhuset meddelade i ett pressmeddelande den 27 oktober att det nu inte finns någon operationskö för cancer i övre bukhålan.

Läs mer: Bertil opererades för sent – på grund av personalbrist

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.