Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinska tillsätter extern utredning om cancerköer

02:00. Fakturor på mångmiljonbelopp saknar underlag och toppolitiker utreds för jäv. DN:s Anna Gustafsson förklarar granskningen av Nya Karolinska sjukhuset – på två minuter.

Karolinska universitetssjukhuset tillsätter en extern utredning om hanteringen av cancerkön i somras. Det uppger sjukhuset på sin hemsida. Utredningen ska bland annat ta upp sjukhusets kommunikation, internt och externt, och om hur Karolinska i Huddinge hanterade erbjudandet om operationshjälp från Danderyds sjukhus. 

DN har avslöjat att Karolinska universitetssjukhuset i somras inte kunde operera akut sjuka cancerpatienter med cancer i övre bukhålan, efter att en grupp operationssjukssköterskor sagt upp sig under våren. En förundersökning har inletts av åklagare, om grovt vållande till annans död och vållande av kroppsskada. Två målsägare som ännu är i livet har förhörts. 

Karolinska tillsätter nu en oberoende extern utredning av cancerköerna som uppstod i somras då sjukhuset på grund av personalbrist inte kunde operera akut sjuka cancerpatienter. Utredningen ska titta på fyra områden: 

Hantering och planering av operationskapacitet för övre bukhålan, särskilt cancer inför sommaren 2017.

Hantering av den uppkomna situationen då resurser saknades under sommaren. Se hur situationen bedömdes och vad som gjordes under sommaren och början av hösten.

Sjukhusets kommunikation intern och extern, bland annat mot hälso- och sjukvårdsförvaltningen, övriga sjukhus och Stockholms medicinska råd (SMR). 

Handläggningen av erbjudande om hjälp från Danderyds sjukhus.

Redan under våren stod det klart att sjukhuset skulle få svårigheter att utföra operationerna under sommaren. Men när Danderyds sjukhus, som sett hur kön växt, veckan före midsommar mejlade Karolinska och erbjöd hjälp att operera bort kön tackade sjukhuset nej. Sjukhusets produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla mörkade också köproblemen när hälso- och sjukvårdsförvaltningen på försommaren hörde av sig och frågade.

Beskedet till landstinget var att patenterna skulle få sina operationer i tid. Först i augusti tog sjukhuset tag i kön. Då hade 20 patienter, bland andra med cancer i bukspottkörteln och levern, fått sina operationer för sent. Efteråt visade det sig att två patienter avlidit efter att ha opererats för sent. Sjukhuset har gjort lex Maria-anmälan i tre fall. 

Enligt Karolinska unversitetssjukhuset är det biträdande sjukhusdirektör Annika Tibell och chefläkare Nina Nelson Follin, kvalitets- och patientsäkerhetsdirektör på Karolinska som tagit initiativ till granskningen. 

DN har sökt företrädare för Karolinska. På frågan varför sjukhuset väljer att tillsätta en utredning nu, svarar Annika Tibell skriftligt: 

– Det finns olika uppfattningar och en del kvarstående frågor om vad som hände kring cancerköerna i somras och Karolinskas hantering av dessa. Vi har diskuterat frågan i sjukhusledningen och kommit fram till att det bästa sättet att få en sammanhängande bild av händelseförloppet i somras och vilka förbättringsåtgärder som eventuellt behövs är att tillsätta en extern utredning.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.