Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinska tillsätter internutredning efter DN:s avslöjande om konsultnotorna

Efter DN:s avslöjande om att konsulter från Boston Consulting Group anlitats av Karolinska universitetssjukhuset för 700 000 kronor i månaden – per konsult - utan ordentliga fakturaunderlag, tillsätter sjukhuset nu en internutredning. 

Utredningen ska också titta närmare på jävsförhållanden mellan produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla och konsultbolaget. 

Sedan 2011 har Boston Consulting Group, BCG, fakturerat sjukhuset över en kvarts miljard, 257 miljoner kronor. 

DN har avslöjat att fakturorna för i år, på 28 miljoner kronor, saknar detaljerade underlag, att sjukhuset lämnat olika motstridiga uppgifter om hur många konsulter som jobbat, och att fakturareferens varit ex-BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla, som i dag sitter i sjukhusledningen.

Nu meddelar sjukhusdirektör Melvin Samsom att sjukhuset tillsätter en revision om konsultkostnaderna. 

— Vi försöker att vara så transparenta som möjligt men tydligen har vi inte klargjort det här tydligt nog. Det finns frågetecken runt de här fakturorna, och i dag har jag beslutat att en intern utredning ska tillsättas. Utredningen ska granska kontrakten och fakturorna till Boston Consulting Group, säger Samsom till DN. 

Utredningen ska ledas av Karolinskas internrevisor Ole Alvin, och vara klar i slutet av januari.

Om polisanmälan blir aktuell återstår att se.

— Revisionen som har initierats i dag kommer att visa om det finns grund för åtgärder. 

Många frågor om jävsförhållanden har rests.

— Den frågan ska utredningen också titta på, liksom på de mandat som finns. 

Under tiden som Samsom har varit sjukhusdirektör har notorna från BCG ökat. Under 2016 fakturerade bolaget 90 miljoner kronor inklusive moms.

Förhållandena har varit kända sedan länge. Varför agerar du först nu? 

— Vi har skärpt rutinerna kring fakturahanteringen under 2017 men det är uppenbart att vi inte gjort det tillräckligt. Det är därför jag tillsätter utredningen. 

DN har bland annat avslöjat att BCG som standard fakturerat 13 timmar om dagen per konsult, vilket strider mot arbetstidslagen.

Men källor till DN säger att konsulterna inte arbetat 13 timmar, utan att en överenskommelse skett med BCG, som ska ha tillåtits fakturera ett högre arvode än ramavtalet tillåtit.

— Det här kommer också att vara en del av utredningen, att se hur utbetalningarna rimmar med landstingets ramavtal och jämföra det med fakturorna. 

Kan du sitta kvar efter det här? 

— Det är inte min sak att avgöra. Det är upp till styrelsen. 

Kan Andreas Ringman Uggla sitta kvar? 

—Jag vill inte kommentera det just nu, säger Samsom. 

Karolinskas styrelseordförande Anders Ekblom svarar skriftligt:— Styrelsen ser positivt på att sjukhusdirektören i dag har gett Ole Alvin i uppdrag att leda en internrevision för att ytterligare klarlägga konsultkostnaderna, med fokus på BCG. Det är viktigt att vi får en samlad bild i frågan. 

Ekblom påpekar att sjukhuset har en internrevisor samt granskas av landstingets revisorer, som styrelsen träffar regelbundet. 

På ett möte i fredags presenterade Melvin Samsom sjukhusets plan för 2018. Trots it-haverier, växande vårdköer och att allvarligt sjuka fått vänta på vård ligger planerna för fortsatt inflytt i sjukhuset nästa år fast.

— Styrelsen var nöjd med denna plan och har fortsatt  förtroende för sjukhusdirektören, skriver Ekblom. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.