Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/karolinskas-budgetkris-och-sl-haveri-dominerade-fragestund/

STHLM

Karolinskas budgetkris och SL-haveri dominerade frågestund

Den senaste tidens stora problem i kollektivtrafiken blev ett hett debatterat ämne när regionfullmäktige samlades. Foto: Magnus Hallgren

Karolinskas ekonomiska kris och kollektivtrafikens problem i vintervädret dominerade helt debatten då Stockholms regionfullmäktige samlades till sitt första möte. 

– För att klara patientsäkerheten måste Karolinska ha en budget i balans, sade sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). 

Anna Gustafsson
Rätta artikel

Ledamöterna i Stockholms regionfullmäktige poängterar gärna att församlingen nu tagit klivet från landsting till region – sett i det ljuset kan tisdagens fullmäktigemöte därmed betecknas som historiskt. 

Frågestunden, då ledamöterna ställer frågor i aktuella ämnen till de styrande regionråden, dominerades av två ämnen: Karolinskas miljardunderskott och haveriet i kollektivtrafiken då is och snö under förra veckan i det närmaste lamslog Stockholmsregionen.

Paradoxen att Karolinska ska spara 400 tjänster samtidigt som sjukhuset knäar svårt av brist på personal och vårdplatser uppmärksammades av flera ledamöter. 

Oppositionsregionrådet Erika Ullberg (S) och Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Jonas Lindberg reste båda frågor om hur det var möjligt att sjukhusets  ekonomi under slutet av hösten skenat så till den grad att sjukhusets reslutat för 2018 slutade på hisnande minus 822 miljoner kronor. 

– Och nu undrar jag, Irene Svenonius, delar du personalens och medborgarnas oro för att patienter ska drabbas till följd av besparingarna? frågade Erika Ullberg.

Karolinskas ekonomi är svårt ansträngd. Foto: Magnus Hallgren

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) sa att hon ”självfallet” ser mycket allvarligt på underskottet, men hänvisade samtidigt till det arbete som sjukhusets styrelse inlett för att få ekonomin i balans och för att förbättra styrningen av sjukhuset. Hon refererade också till styrelseordförande Håkan Sörmans uttalande om att sparpaketet, som täcker knappt hälften av miljardunderskottet, inte ska omfatta sjuksköterskor. 

– Jag har förståelse för medarbetarnas oro. Men jag uppfattar att styrelsen arbetar med detta nu, och i det ställningstagande som gjorts är man tydlig med att värna vården för patienterna. Det är 400 tjänster på 16.000 anställda - jag har tillförsikt om att det kan klaras med naturliga avgångar, sa Irene Svenonius. 

Jonas Lindberg konstaterade att det var ironiskt att sjukhusets nya organisation, som skulle ge ökad kostnadskontroll, i stället visat sig kostnadsdrivande. 

– Men jag undrar, Anna Starbrink, hur ska Karolinska klara patientsäkerhetsarbetet och öppna fler vårdplatser med de här budgetramarna? frågade Jonas Lindberg.

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) underströk att det finns en naturlig koppling mellan ekonomi patientsäkerhet, och att dålig ekonomi tvingar sjukhuset till drastiska åtgärder. 

På trafikområdet ställde Jens Sjöström (S) den närmast retoriska frågan till  trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) om han anser att SL:s beredskap för vinterväder är tillräckligt god. Detta efter att kollektivtrafikens problem att hantera snö och halka de senaste veckorna varit minst sagt prövande för regionens kollektivtrafikresenärer. 

– Svaret är nej, och jag återkommer ofta till att vi måste bygga vårt trafiksystem med bättre redundans. Men jag vill också vara en nagel i ögat på att andra tar sitt ansvar, sade Kristoffer Tamsons och skickade frågan tillbaka till Sjöström:

– Är du villig, tillsammans med mig, att uppvakta kommunerna för en bättre insats för snö- och halkbekämpning?

Läs mer: Debatt om överbeläggningar i regionfullmäktige