Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinskas egen rapport larmade redan i somras om allvarliga it-risker

Other: Jonas Ekströmer/TT

På tisdagen havererade it-nätverket så att övervakningen på distans av svårt sjuka barn och hjärtpatienter på Nya Karolinska slutade fungera.

Nu kan DN avslöja att sjukhusets delårsrapport redan i somras larmade om att brister i it-systemet riskerar patientsäkerheten.

– Det känns jätteosäkert att man litar på trådlöst i sådana här viktiga samhällsfunktioner, säger Eva Håkansson, Vårdförbundets representant på sjukhuset.

DN berättade på tisdagen att världens dyraste och mest högteknologiska sjukhus, Nya Karolinska, gick upp i stabsläge på grund av tekniskt haveri. 

Övervakningen på distans av tillståndet för ett 30-tal patienter på tema Hjärta Kärl och Barn slutade fungera, enligt Nya Karolinskas chefläkare Marie Bennermo.

– Det fanns risker för patientsäkerheten endast initialt, under några sekunder. Personalen såg direkt att övervakningen slutade fungera, och fick i stället gå in och övervaka patienterna i respektive rum, säger hon till DN.

Enligt en källa till DN fanns problem med övervakningen av patienter på hjärtintensiven redan under förra veckan. 

Enligt flera källor har driftstörningar av it-systemet pågått i flera dygn. Men enligt sjukhusets presstjänst är haveriet på tisdagen, som gjorde att hela nätverket låg nere, något annat.  

It-direktör Anders Jönebratt  uppger att störningen skedde då man skulle byta ut en felaktig komponent i systemet.

– Ett oförutsett fel uppstod. Vi vet vad som är grunden till felet, men håller nu på att analysera om vi kunde gjort något annat drifttekniskt eller i processen, säger han till DN.

Haveriet inträffade vid 16.45 på tisdagen. Enligt Karolinska slutade ambulanser att dirigera om patienter till andra sjukhus på onsdagsmorgonen. 

Händelsen har fått Eva Håkansson, Vårdförbundets representant på sjukhuset, att bli orolig.

– Det är för jäkligt. Jag kan ingenting om tekniken, men jag förväntar mig att man ska kunna lita på sin tekniska utrustning. Den ska bara fungera, något annat finns inte. 

I delårsrapporten från Karolinska universitetssjukhuset från augusti i år, larmade sjukhuset själv om stora risker med it-säkerheten på sjukhuset. 

I rapporten konstateras attit"inte fungerar tillräckligt bra", att olika leverantörer för it respektive telefoni leder till bristande synkronisering, och att beslutfattandet inom it är "spretigt och ineffektivt".

Konsekvensen riskerar att bli "negativ påverkan på sjukvård" och "försämrad patientsäkerhet".

Vid den första flytten in i Nya Karolinskas lokaler i november 2016 uppstod stora komplexa it-problem och inom it-staben har ingen riskanalys genomförts, slår rapporten fast. 

DN har tidigare berättat om hur all telefoni och larm på Nya Karolinska slogs ut av skottsekunden, den extrasekund som lades till på grund av skottåret på nyårsafton. 

– Jag hade trott att man åtgärdat de systemen. Jag tycker generellt att det känns jätteosäkert att man klipper ledningar och litar på trådlöst i sådana här viktiga samhällsfunktioner, säger Eva Håkansson.

It-direktör Anders Jönebratt säger till DN att de viktigaste felen som upptäcktes vid årsskiftet har åtgärdats och att man nu analyserar gårdagens händelse för att även rätta till dessa inför nästa etapp i sjukhusflytten som sker 2018.

– Det är oerhört komplexa system vi arbetar med, men generellt ser det bra ut och vi stärker upp med ytterligare testrutiner, säger Anders Jönebratt.

Det är HP som är leverantör av det fasta och trådlösa nätverket till Nya Karolinska, efter en upphandling som gjorts av landstinget 2013. Utvärderingen av anbuden, som DN tagit del av, visar att HP lade det klart billigaste anbudet på 206 miljoner kronor, cirka 34 miljoner kronor lägre än den näst billigaste, Cygate. Högsta anbudet lade IBM på 350 miljoner kronor. 

— Ett problem är att det system man har installerat är att det inte var tillräckligt kraftfullt från början. Man har gjort en dålig upphandling helt enkelt, säger en av DN:s källor. 

Det nätverk som installeras i Nya Karolinska skiljer sig från det som man fortfarande har i det gamla Karolinska Solna liksom i Karolinska Huddinge, och dessutom håller på att uppdateras där. 

Det bästa vore om man slängde ut systemet och byggde ett nytt.

– Det är flera som säger att det bästa vore om man slängde ut systemet och byggde ett nytt, säger källan. 

I en skrivelse till landstingets fastighetsbolag Locum har alliansen nu föreslagit genomförande av riskanalys för att säkerställa tryggheten på landstingets sjukhus. Miljöpartiet välkomnar förslaget.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.