Karolinskas omdiskuterade verksamhetsmodell ska ses över - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinskas kritiserade verksamhetsmodell ska ses över

Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande Håkan Sörman
Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande Håkan Sörman Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den omdiskuterade verksamhetsmodellen på Karolinska universitetssjukhuset ska ses över av sjukhusets nya styrelse. 

– Det har framkommit kritik, och det är naturligt att se över den, säger styrelseordförande Håkan Sörman. 

Styrelsen på Karolinska universitetssjukhuset byttes ut i juni, efter att DN avslöjat jävssituationer i samband med inköp av konsulttjänster, att styrningen på Karolinska inte följde kommunallagen, samt att den dåvarande ordföranden Anders Ekblom satt i flera bolag i läkemedelbranschen varav ett gör affärer med Karolinska. 

Den nya styrelsen, med Håkan Sörman som ordförande, tillträdde i juni. När styrelsen börjar sitt arbete igen under augusti ska den nya, kritiserade verksamhetsmodellen med värdebaserad vård, som introducerats av Boston Consulting Group, ses över. 

– Det har ju framförts kritik, inte minst från Läkarföreningen. Bortsett från synpunkter på värdebaserad vård så har det förts fram att det finns oklarheter i beslutsfattandet i linjeorganisationen. Det här är en matrisorganisation, och det är allmänt känt att beslutsfattandet i en matrisorganisation inte alltid fungerar optimalt, säger Håkan Sörman. 

Även Anders Miltons rapport som utvärderade hanteringen av förra sommarens cancerköer, då ett 60-tal patienter opererades för sent, pekade på en oklar ansvarskultur som delvis hade koppling till sjukhusets nya organisation. 

I en intervju med DN inför valet lovade oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg att socialdemokraterna stoppar den nya verksamhetsmodellen med värdebaserad vård på Karolinska vid ett maktskifte i landstinget. Ullberg sade bland annat att sjukhusledningen och styrande politiker ”förklarat krig mot läkarna och professionen”. 

Enligt Sörman har styrelsens vårdutskott, som leds av ledamoten Kjell Asplund, fått i uppdrag att se över modellen. 

– Modellen har ju funnits ett tag, och det kan finnas anledning att skruva lite på den. Det kan ju finnas olika sätt att organisera vården runt patienten. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.