Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinskas styrelse efter kritiken: Vi har fullt förtroende för ledningen

Anders Ekblom, Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande.
Anders Ekblom, Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande. Other: Allan Larsson, Medicinsk Bild/Alexander Mahmoud

 

Stora brister kring fakturahanteringen och misstänkta jävsförhållanden framkommer i Karolinskas internrapport.

Men Karolinskas styrelse uppger att man har fullt förtroende för sjukhusledningen och sjukhusdirektör Melvin Samsom.

– Individer kan göra fel, de kanske är omedvetna om regler som gäller etcetera, säger styrelseordförande Anders Ekblom.

Under torsdagsförmiddagen höll Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande Anders Ekblom presskonferens, efter ett extrainsatt styrelsemöte.

– Vi konstaterade att rapporten är bra och välskriven och pekar på allvarliga brister. Vi tar det här på största allvar och anser självklart att hanteringen görs rätt och riktigt.

– Vi tycker att Melvin Samsom och ledningen tar detta på allvar. 

Under torsdagen gav den styrande alliansen i landstinget sjukhusstyrelsen 24 timmar på sig att komma med skarpare åtgärder än vad sjukhusdirektör Melvin Samsom presenterat efter internrevisionens kritik, och styrelsen presenterar nu en åtgärdsplan i sju punkter. 

Bland annat ska en ny tjänst inrättas, en ”compliance officer” på sjukhuset, som ser till att rutiner efterlevs, att medarbetare utbildas i att följa regler som delegationsordningar och att pågående projekt säkras.

För att utesluta att oegentligheter gällande saknade underlag vill styrelsen att ledningen ser till att alla underlag kommer fram.

– Vi vill att de underlag till fakturor som saknas, framför allt från åren 2011-2014 tas fram av sjukhuset. Jag utgår från att ledningen kommer gräva fram det som behövs.

Gratistjänsterna som konsulter från BCG erbjöd 2012 bör granskas juridiskt och veckoarbetstiden ska inte stå i strid med landstingets uppförandekod. Vid varje styrelsemöte vill man ha uppdatering om användning av konsulter.

Man vill även att sjukhuset inleder dialog med externa revisorerna om användning av konsulter, och att en återkommande rapport om det program som tillsatts av direktören.

– Det händer mycket och styrelsen kommer öka frekvensen av möten till ett möte i månaden, säger Ekblom.

Kan du sitta kvar?

– Det är en fråga för ägarna. Jag tillträdde som styrelseordförande 2015 och jag noterar en väsentlig förbättring 2015 och framåt. Jag tycker att saker och ting går åt rätt håll.

Krav har rests på en extern revision, men Anders Ekblom är nöjd med den utredning som gjorts. 

Om misstänkta jävsförhållanden kring produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla säger han:

– Individer kan ibland göra fel och därför är det viktigt att nya rutiner implementeras.

Ekblom uppger att styrelsen har förtroende för ledningen.

– Frågan diskuterades specifikt och svaret är ”Ja, vi har fullt förtroende för Melvin och sjukhusledningen”. 

Har du någon motivering till det?

– Det behövs ingen ytterligare motivering, säger Anders Ekblom.

– Jag tycker att utredningen som gjorts är ytterst trovärdig och med de åtgärder som styrelsen adderar till revisionens förslag har vi ett väldigt heltäckande paket av åtgärder för att ytterligare förbättra situationen. 

Styrelsen ha ansvar för att följa upp internkontroll. Har ni tagit ert ansvar?

– En styrelses uppgift är att se till att det finns processer som används för att följa upp verksamheten. De granskas av revisorerna på årlig basis, och man kan gå tillbaka till dokument som visar att inga allvarliga anmärkningar har gjorts. Jag kan notera att vi gör det vi ska och vi har en god dialog och feedback med revisorerna.

Vad säger ni om styrelsens kopplingar till BCG via Mikael Lövgren?

– Det är en fråga som för några veckor sedan kommenterades av Irene Svenonius och jag har inga ytterligare kommentarer till det. Jag kan konstatera att styrelsens medlemmar utses av landstingsfullmäktige.

Enligt Anders Ekblom har de största bristerna inträffat under åren 2011 till 2014. 

– Under Melvin Samsoms ledning har det skett stora förbättringar. 

Samtidigt har de största konsultinköpen gjorts från 2015 och framåt. De största inköpen av tjänster från BCG gjordes 2016, 90 miljoner.

Den skarpaste kritiken i rapporten gäller de outredda jävsförhållande med den förra produktionsdirektören och hans koppling till BCG, och beställningar ifrån bolaget. Vad säger du om det?  

– Det du tar upp var en av fyra saker i rapporten där det fanns kritik. Tre av de punkterna gällde produktionsdirektören. Alla kan ibland göra fel, individer kan göra fel, de kanske är omedvetna om regler som gäller etcetera. Det är därför vi vill att de här reglerna implementeras, för att hjälpa medarbetare hur man ska uppföra sig.

Vad säger ni till dem som anser att en intern granskning inte räcker och kräver en extern utredning?
– Jag tycker att internrevisor Ole Alvins svar till DN var bra. Den interna revisionen är en helt fristående enhet. Det finns inga begränsningar i vad Ole kan göra, han har inga "strings attached" till någon och jag tycker att han har gjort ett bra arbete.

Han har ju exempelvis inte kunnat svara på om BCG-konsulterna jobbat 13 timmar per dag, som de tagit betalt för sedan 2015. Vad säger du om det?

– Ja, men det är en del av det arbete han har gjort. Han kommenterade också den frågan och jag tycker bara att vi kan konstatera att han är en oberoende intern revisor och har gjort en bra rapport. Kommer det fram önskemål från ägarna, kan det möjligtvis bli mer.

Ni tycks alltså mer intresserade av att reda ut saker som inträffade innan er period?

– Det tycker jag är felaktigt. Ole har tittat på hela perioden fram till idag.

Interngranskningen som presenterades under onsdagen bekräftade flera av de avslöjanden DN gjort sedan i december, gällande Karolinskas fakturahantering och inköp av konsulttjänster för mångmiljonbelopp. 

Fokus har legat på konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, som sedan 2011 fakturerat Karolinska 257 miljoner kronor. DN har avslöjat att fakturor för 57 av dessa miljoner saknar specifikationer. Rapporten slår fast att fakturaunderlag saknas under flera år och även att jävsdeklarationer som ska finnas inte finns. 

Enligt revisionen var det ”direkt olämpligt” att produktionsdirektören, som tidigare varit anställd av BCG och rekryterats direkt in i sjukhusledningen agerat beställare av konsulttjänster och poängsatt anbud i en upphandling som BCG vann 2015, något som DN avslöjat i början av januari.

Texten uppdateras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.