Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinskas ordförande kallad till fullmäktige – kommer inte

Karolinskas avgående ordförande Anders Ekblom
Karolinskas avgående ordförande Anders Ekblom Foto: Marc Femenia

Efter DN:s avslöjanden om bland annat jäv, fakturor utom kontroll och om ordförandens affärsintressen kring Karolinska ska en ny sjukhusstyrelse väljas på dagens landstingsfullmäktige. 

Avgående styrelsen får nu en anmärkning av landstingsfullmäktige, för bristande kontroll och styrning.

Ordförande Anders Ekblom är kallad till mötet för att svara på frågor – men han kommer inte att dyka upp. 

– Sammantaget är det allvarsamt, säger oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S).

Som DN tidigare berättat riktar revisorerna i sin årsrapport skarp kritik mot Karolinskas styrelse för de vidlyftiga konsultinköpen från Boston Consulting Group, stora brister i styrning och kontroll och att sjukhuset leds som ett bolag trots att det är en förvaltning, i strid mot kommunallagen. Brister har påpekats under flera år. Årets revisionsrapport bekräftar flera av de avslöjanden om ekonomiska oegentligheter som DN publicerat.

DN har tidigare avslöjat att styrelseordförande Anders Ekblom sitter i bolag som gör affärer med Karolinska.

Ekblom är kallad till fullmäktiges frågestund under tisdagen av oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S). Men under tisdagsmorgonen kom beskedet att han inte kommer.

– Det talas om att han är bortrest. Men han blev informerad om att han skulle kallas i dag sedan flera veckor tillbaka. Jag kan inte bedöma av vilka skäl han väljer att inte komma i dag men jag tycker att det är allvarsamt att styrelsen och de styrande moderaterna skyller på varandra gällande bristen på kontroll och styrning, säger Ullberg.

Under tisdagens landstingsfullmäktige ska en ny styrelse för Karolinska universitetssjukhuset väljas. Samtidigt behandlas årets revisioner av landstingets verksamheter. 

Landstingsfullmäktiges presidium föreslår att styrelsen beviljas ansvarsfrihet, men går på revisorernas linje och föreslår att en anmärkning riktas mot den avgående styrelsen för ”bristande styrning, uppföljning och kontroll”. Det är ytterst ovanligt att en styrelse får en anmärkning. Det inträffade senast 2011 och rörde då SL:s styrelse. 

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd:

– Det är kutym att fullmäktige följer revisorernas rekommendationer i revisionsärenden. Jag ser ingen anledning till att fullmäktige skulle göra annorlunda i just det här fallet.

Styrelsen försvarar sig i ett brev till presidiet:

"Vi anser att styrelsen och sjukhusledningen med sitt fokus på sjukvård, forskning och utbildning genomfört ett produktivt 2017".

Styrelsen lyfter utmaningar med bemanning, men understryker att alla ledamöter har stor erfarenhet från såväl operativt som styrelsearbete och att de haft många kontakter med revisorer. 

Styrelsen kritiserar revisorerna för bristande kommunikation och ifrågasätter hur man från ett år till ett annat kan ändra bedömningen av intern kontroll och styrning från tillräcklig till otillräckligt. "Det är för oss inte acceptabelt. Det är vare sig rimligt eller rättvisande".

Erika Ullberg ser det som problematiskt att finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) anmält jäv i del av ett ärende under dagens landstingsfullmäktige. Det handlar om huruvida landstingsstyrelsen på ett riktigt sätt har granskat att nämnder och styrelser har fullföljt fullmäktiges beslut. 

– Mycket kring ansvarsfördelningen är orent och otydligt just nu. Situationen blir märklig när politikern som är högst ansvarig för landstingets ekonomi inte ska kunna hantera sådana här ärenden. 

Ullberg är också kritisk till att den externa rapport, som tillkommit efter DN:s avslöjanden om jäv, fakturor utom kontroll och upphandlade avtal som givit enorm prisstegring av konsulttjänster på Karolinska, inte ännu presenterats, som den enligt landstingsstyrelsens beslut skulle ha gjort senast förra måndagen.

– Sammantaget ger det här en solkig bild och det är allvarsamt att landstingsmoderaterna inte ens verkar ha någon vilja att gå tillbotten med oegentligheter eller få någon styrning på Karolinska universitetssjukhuset, säger Ullberg.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) avböjer kommentar. 

Att S kallade Anders Ekblom till fullmäktige skrev DN om den 28 mars. Moderaterna uppger dock till DN att S inte följt reglerna om hur en nämndordförande ska kallas till fullmäktige: via presidiet, enligt M. 

Fullmäktiges ordförande Annika Sandström (M):

– Erika Ullberg känner väl till att frågor ska inges till fullmäktiges presidium. När frågan inkom i morse togs kontakt med Karolinskas ordförande som då uppgav att han inte kunde närvara. Om en fråga ställs till en person som aldrig medverkar på landstingsfullmäktige bör frågeställaren säkerställa att frågan inkommer tidigare än samma morgon.

S uppger tvärtom att man följt regelverket och att man genom landstingsdirektör Malin Frenning för flera veckor sedan meddelat Ekblom om att han var kallad till tisdagens frågestund. 

 – Vi har skickat in vår fråga enligt arbetsordningen, samt förvarnat Karolinskas ordförande sedan länge om att vi ville ställa en fråga. Men landstingsmoderaterna verkar inte vilja ha svar på frågor, följa kommunallagen eller ändra styrningen av Karolinska universitetssjukhuset. I stället byter de ordförande för fjärde gången på sex år vilket inte löser problemen, säger Erika Ullberg (S).

Landstingsfullmäktige ska även debattera om de fyra läkare som larmade om Macchiarini-skandalen, då så kallade visselblåsarna, ska få en officiell ursäkt av landstinget, som Håkan Jörnehed (V) föreslår i en interpellation.  

DN söker styrelseordförande Anders Ekblom.

Urval av DN:s avslöjanden om Karolinska

Konsulter och jäv

Tidigare konsulten från Boston Consulting Group som blivit produktionsdirektör ansvarade för att poängsätta de inkommande tre anbuden i en upphandling 2015, som BCG vann

BCG kunde sedan fakturera sjukhuset 700.000 kronor i månaden per konsult i 2,5 år, motsvarande 118 miljoner kronor.

Den som godkände hela upphandlingen var sjukhusets upphandlingschef, finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) man. Varken han eller någon ur sjukhusledningen utredde jävet.

Totalt 209 av de 257 miljoner som BCG fakturerat Karolinska 2011-2017 har, när DN begärt ut dem, saknat avtalsenliga underlag på sjukhuset. Flera rättsexperter förordar brottsutredning.

Landstingsoppositionen ville tillsätta en extern granskning av affärerna men Irene Svenonius motsatte sig förslaget. Enligt experter var hon jävig i frågan om att granska sin man - något som landstingets externutredning senare slog fast

Upphandlingschefen har avgått.

En internrevision och landstingets årsrevision bekräftar i stora delar DN:s avslöjanden och flera externa utredningar har tillsatts.

 

Cancerköer

20 patienter fick sina canceroperationer för sent sommaren 2017, efter att specialistsjuksköterskor sagt upp sig i protest mot låg lön. 

När landstinget larmades och hörde av sig till Karolinska förnekade sjukhuset problem med cancerköer. Danderyds sjukhus erbjöd även hjälp, men Karolinska tackade nej

En förundersökning om grovt vållande till annans död pågår efter DN:s avslöjanden.

Karolinskas produktionsdirektör som ansvarat för vården har avgått.

I början av 2018 köade nära 9.000 till operation på Karolinska sjukhuset, och patienter skickas för hjärtoperationer till Norge

 

Affärsintressen kring Karolinska

Flera nyckelpersoner kring Karolinska har suttit eller sitter i bolag med affärsintressen i den nya modell som införts på sjuhuset med hjälp av konsultbolaget BCG: värdebaserad vård, och i patientdata som ska göras lättillgänglig via modellen.

Sjukhusordförande Anders Ekblom är ordförande i bolaget TFS som gjort kliniska tester på sjukhusets patienter, åt kundföretag inom life science. Han sitter även i styrelsen för bolag som specialiserat sig inom sällsynta diagnoser – Karolinskas nya profilområde.

 

Dubbla stolar i sjukhusförsäljning

Mikael Lövgren, tidigare Nordenchef för BCG, satt under åtta år i Karolinskas styrelse. I december 2017, efter några av DN:s avslöjanden, fick han inte förnyat förtroende då "respektavstånd" till BCG önskades.

DN avslöjade därefter att Lövgren även sitter i styrelsen för fastighetsbolaget Niam, som avtalat med landstinget om att få köpa Gamla Karolinska. 

Enligt landstingets egen snabbutredning föreligger inget jäv, gällande Lövström i de båda styrelserna.

Försäljningen är nu uppskjuten, efter massiva protester från anställda mot arbetsmiljön på Nya Karolinska, vars vårdplatser inte heller anses räcka till.

 

Olaglig krisåtgärd

En av åtgärderna landstinget vidtagit, efter DN:s avslöjanden som fått internrevisionen att påvisa bristande kontroll och styrning av Karolinska, är att tillsätta landstingsdirektören som adjungerad i sjukhusstyrelsen. Det strider mot kommunallagen.

 

Tekniska haverier – trebarnspappa död

I slutet av 2017 avlöste de tekniska haverierna varandra. Karolinska gick flera gånger upp i stabsläge.

I november meddelade sjukhuset att en ”allvarlig incident” inträffat. I december kunde DN berätta att det handlade om trebarnspappan Saheen Hawlader som avlidit från skadorna av hjärtstoppet som förblev oupptäckt under lång tid, då hjärtrytmövervakningen slutat fungera.

Karolinska har lex-Maria-anmält det inträffade och lovar hjälpa familjen i Bangladesh med att söka ekonomisk ersättning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.