Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Karolinskas ordförande om förtroendekrisen

Styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset Anders Ekblom säger att han tar läkarföreningens kritik på allvar. Men han ser inte någon anledning att göra halt i den pågående omorganisationen.

Karolinska universitetssjukhusets styrelseordförande Anders Ekblom befinner sig utomlands och säger att han har tagit del av rapporteringen om läkarföreningens arbetsmiljöenkät på distans.

– En så tydlig kritik tar styrelsen på allvar. Vi har ett styrelsemöte nästa fredag. Då kommer vi att gå igenom detta, och har större möjlighet att sätta oss in i detaljerna. Jag kommer också att träffa läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark eftersom hon sitter i styrelsen, säger Anders Ekblom.

Sjukhuset hör på eget initiativ av sig till DN och ber att styrelseordförande ska få kommentera undersökningen för att få ge sin bild. Undersökningen visade på att mycket lågt förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom. Bara tre procent av läkarna säger sig ha förtroende för sjukhusdirektören.

– Undersökningen visar på flera bitar att ta tag i. Det arbete som pågår är en del i framtidens hälso- och sjukvård, som handlar om att flytta ut vård från Karolinska, som är en del av arbetet i hela SLL. De fackliga organisationerna och styrelsen informeras löpande. Vi står bakom det här. Det finns ett tydligt förtroende för Melvin Samsom och sjukhusledningen, säger Anders Ekblom.

Sjukhusdirektören leder en stor omorganisation på sjukhuset samtidigt med flytten in på Nya Karolinska. Omorganisationen går bland annat ut på att klinikerna slås sönder, och att vården i stället indelas i sju teman. En majoritet av läkarna i undersökningen, 89 procent, vill att klinikstrukturen får vara kvar.

Efter att undersökningen publicerats har företrädare för den borgerliga alliansen uttalat sitt stöd för Melvin Samsom. Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) kräver samtidigt att sjukhusets styrelse kliver fram.

Är det inte viktigt att ha läkarna med sig om man genomför så genomgripande förändringar?

– Vi vet ju inte riktigt hur det förhåller sig. Det finns ju andra läkare som uttrycker sig publikt att de står bakom förändringen. Vi behöver ha en bättre heltäckande bild.

Enkäten visar att 53 procent av läkarna bedömer vårdplatssituationen som den viktigaste frågan. Anders Ekblom säger att vårdplatsbristen är högprioriterad för sjukhuset.  

Läkarföreningen kräver också att det är där fokus bör ligga, och att omorganisationen bör göra halt.

Vad måste hända nu?

– Det viktiga är att processen fortsätter. Sjukhusledningen har haft en fortlöpande diskussion med de fackliga organisationerna om de här frågorna de senaste två åren. Diskussionen behöver fördjupas. Det är många som tyckt till, och det är viktigt att facket tas på allvar, men också att arbetet med den tematiska organisationen går framåt.

Du ser ingen anledning att göra halt?

– Inte nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.