Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinskas ordförande sitter i bolag som gör affärer med Karolinska

Anders Ekblom, Karolinskas styrelseordförande, är även ordförande för bolaget TFS Trial Form Support International AB.
Anders Ekblom, Karolinskas styrelseordförande, är även ordförande för bolaget TFS Trial Form Support International AB. Foto: Marc Femenia

Anders Ekblom är Karolinskas styrelseordförande och samtidigt ordförande i ett stort bolag som betalar Karolinska för att läkemedelsbolag ska få göra kliniska tester på Karolinska-patienter, kan DN avslöja.

Dessutom har han fakturerat sjukhuset från sitt eget konsultbolag.

Bisysslor eller intressekonflikter har varken anmälts eller utretts. 

– Det här är klart olämpligt, säger Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Anders Ekblom valdes 2012 in i Karolinska universitetssjukhusets styrelse. Efter att förra ordföranden förklarats jävig på grund av egna bolagsintressen, utsågs Ekblom till efterträdare av landstingsfullmäktige. Han tillträdde 2015.

Nu kan DN avslöja att samma år som Ekblom blev ordförande för Karolinska, blev han även ordförande för bolaget TFS Trial Form Support International AB, som har affärer med Karolinska universitetssjukhuset.

Bolaget jobbar enligt årsredovisningen med så kallad ”klinisk outsourcing”, och fungerar som mäklare mellan läkemedels-, bioteknik- och diagnostikbolag och vårdgivare som kan erbjuda människor för kliniska tester. 

Sådana mäklarbolag kallas kontraktsforskningsorganisationer, CRO. TFS rankas som ett av världens 15 största, med en omsättning på 800 miljoner kronor 2016, och en vinst på 70 miljoner kronor. 

TFS genomför sedan 2003 kliniska studier på både friska människor och patienter på Karoliniska universitetssjukhuset. 2009 meddelade bolaget att man förlängt sitt avtal med Karolinska och utökat verksamheten med 850 kvadratmeter och 16 övernattningsbäddar. 

”Vi har nu tagit ett steg för att möta vårt strategiska affärsmål att bli den mest betrodda och vetenskapligt beryktade enheten i Europa”, skrev bolaget, vars slogan är ”It's all about trust" (”Allt handlar om tillit”, reds. anm.), i ett pressmeddelande.

Anders Ekblom får 300.000 kronor per år för sitt ordförandeskap i TFS. Till DN uppger han att han inte tidigare känt till att TFS bedriver uppdragsforskning på Karolinska.

– Det är inget jag kände till innan era frågor dök upp, säger Ekblom.

Det är inget jag kände till innan era frågor dök upp.

Han ser inga problem med sina dubbla roller.

– TFS är ett kliniskt kontraktslab som ägs av ett privat företag och jag ser inga bekymmer med det. Faktum är att Karolinska aldrig har diskuterats inom ramen för TFS, och jag har aldrig hört talas om TFS inom ramen för Karolinska.

Anders Ekblom startade ihop med sin fru konsultbolaget NxtScience 2013, som han fakturerat Karolinska 2,3 miljoner kronor igenom, mellan 2014-2016. 

Ekblom uppger först att det endast handlat om fakturerade styrelsearvoden. Därefter hör han av sig i ett mejl och berättar att han även fakturerat Karolinska 340.000 kronor som extern konsult, samtidigt som han satt i styrelsen.

– För fullständighetens skull har jag 2014 deltagit i en utredning kring sällsynta sjukdomar för sjukhuset och vid detta tillfälle fakturerade jag separat arvode för mitt expertarbete vilket inte hörde ihop med min roll i styrelsen.

Ekblom, som har en bakgrund som vd för Astra Zeneca, sitter i sammanlagt elva bolagsstyrelser, de flesta med verksamheter inom läkemedelsindustrin och life science. Han är också ledamot i Vetenskapsrådet.  

Anders Ekblom uppger att han är transparent med vad han gör, bland annat på nätverket Linkedin. Bisysslor anser han sig inte behöva anmäla.

– Jag är styrelseordförande och det är ett uppdrag. När man pratar bisysslor handlar det om att man har en anställning någonstans och har bisysslor utöver det, så den nomenklaturen är inte adekvat här, säger Ekblom och fortsätter:

– Varje år får vi frågan från landstinget om vi vill sitta kvar i styrelsen, och då gör de sina prövningar.

Styrelseuppdraget för Karolinskas styrelse är det mest välbetalda förtroendeuppdraget i Stockholms läns landsting. För uppdraget får Anders Ekblom ett årligt arvode från landstinget på 612.600 kronor plus sociala avgifter.

Karolinskas ledning hänvisar frågor om Ekbloms övriga engagemang till Stockholms läns landsting. 

Landstingsdirektör Malin Frenning ser ingen risk för intressekonflikter. 

– Jag ser ingen sådan risk, eftersom det är TFS som köper tjänster från Karolinska och inte tvärtom. Frågan om kliniska studier på Karolinska behandlas inte heller av Karolinskas styrelse. 

Frågan kanske behandlas i styrelsen på TFS? 

– Det har jag ingen information om. 

Flera experter DN talar med är kritiska till de dubbla stolarna Anders Ekblom sitter på.

 

Han sitter på stolar med absolut motstående intressen som är svåra att hantera, så snart en fråga rör bolaget han representerar.

– Den skillnaden förstår jag inte. Risken finns ju att Karolinska har ett intresse och bolaget ett annat, där bolaget vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Han sitter på stolar med absolut motstående intressen som är svåra att hantera, så snart en fråga rör bolaget han representerar. Det här bäddar för jävssituationer, absolut, säger Olle Lundin.  

Universitetssjukhusets registrator meddelade under en vecka att inga avtal med TFS finns registrerade i upphandlingssystemet, men ledningen uppger nu att en stor mängd avtal finns, även om DN ännu inte fått ut något.

DN har tidigare avslöjat stora brister i hanteringen av konsulter och fakturor från BCG på Karolinska, vilket lett till en rad konsekvenser, bland annat nya rutiner och att sjukhusets produktionsdirektör och upphandlingschef slutat, båda efter konstaterat jäv.

När landstingsfullmäktige valde Anders Ekblom till styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset 2014 hade han redan suttit i styrelsen i två år. 

Anders Ekblom fick hastigt hoppa in i rollen efter att hans företrädare Per Båtelson fick avgå efter bara ett år på grund av jäv, bland annat på grund av att han var ordförande och delägare i bolaget Institute for valuebased reinbursement, Ivbar, som arbetar med värdebaserad vård, och för sitt engagemang i sonens bolag Healthwing som han haft möten om att få operera på Karolinska. 

Från våren 2016 har landstinget en ny rutin om att nominerade till styrelser och bolag måste deklarera jäv, intressekonflikter och bisysslor. I samband med nomineringen till alla styrelser och bolag sker en lämplighetsprövning, då kandidater intervjuas och som reder ut möjliga intressekonflikter med engagemang i bolag och organisationer, uppger landstinget. 

Men någon dokumentation från 2012 när Anders Ekblom valdes in finns inte. 

– Det som gjorts i samband med tillsättningen, som var före min tid, finns inte dokumenterat. Men det är tydligt enligt kommunallagen att det är upp till varje ledamot att deklarera jäv. Så vitt jag vet är inga jäv anmälda i Karolinskas styrelse, säger landstingsdirektör Malin Frenning.

Om det är viktigt att följa kommunallagen och redovisa intressekonflikter och jäv är det då inte konstigt att det inte finns någon dokumentation på en styrelseordförande som sitter i så många bolagsstyrelser? 

– Jag tycker att det är olyckligt att de inte finns sedan tidigare. Nu är det en del av det uppdrag jag har med ordning och reda och tydlig ledning och styrning från början av 2017. Men vi har ju känt till Anders engagemang i andra bolag. Det ligger ju fullt synligt på Linkedin, säger Malin Frenning. 

Har du förtroende för Anders Ekblom? 

– Ja, annars skulle han inte sitta där han sitter. 

Fakta.TFS mäklar patienter åt bolag

Bolaget TFS Trial Form Support International AB är en så kallad kontraktforskningsorganisation, CRO och omsatte 800 miljoner kronor 2016.

Bolaget fungerar som mäklare av patienter, åt läkemedels- och bioteknikbolag som vill forska på en ny substans eller en ny behandling.

TFS får betalt av bolag för att hitta patienter, och TFS betalar sedan vårdgivare och sjukhus som Karolinska för att få forska på patienter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.