Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Karolinskas sjukhusdirektör tog parti för Macchiarini

Från Karolinska institutet har flera i ledningen tvingats avgå efter Macchiarini-skandalen. 

Men vid Karolinska universitetssjukhuset, där strupoperationerna genomfördes, har inget hänt – trots att sjukhusdirektör Melvin Samsom länge stöttade Macchiarini, mot visselblåsarna.

– Det är märkligt efter allt som hänt att han sitter kvar, säger Oscar Simonson, en av de fyra visselblåsarna. 

Fyra läkare vid Karolinska universitetssjukhuset larmade 2014 om Paolo Macchiarinis forskningsfusk kring de konstgjorda luftstrupar han opererade in på patienter som avled.

Sjukhusdirektör Melvin Samsom var en av dem som länge tog parti för stjärnkirurgen, mot visselblåsarna. 

I december 2015 skrev han tillsammans med KI:s rektor Anders Hamsten en debattartikel i Dagens Medicin där de bestämt hävdade att anklagelserna mot Macchiarini var falska. 

De hänvisade till Helsingforsdeklarationen, etiska riktlinjer för forskning som tillkom efter andra världskriget för att skydda patienter från medicinska experiment liknande dem som utförts av nazisterna. Deklarationen medger, då inga beprövade metoder fungerat, att vid "informerat samtycke från patienten använda icke beprövade metoder" om det bedöms inge hopp om att rädda liv, återställa hälsa eller lindra lidande.

Sjukhusdirektör Melvin Samsom. Arkivbild.
Sjukhusdirektör Melvin Samsom. Arkivbild. Foto: Magnus Hallgren

Samsom och KI:s dåvarande rektor framhöll att KI:s internutredning konstaterat att Macchiarini inte gjort sig skyldig till oredlighet i forskning och "KI:s slutsatser vilar på saklig grund". 

– Sjukhusdirektören Melvin Samsom har publikt försvarat denna verksamhet i en inlaga tillsammans med Anders Hamsten. Det är en skandal att Sveriges största universitetssjukhus högsta ledning har en så vidlyftig syn på Helsingforsdeklarationen och på den svenska lagstiftningen, sade Bengt Gerdin, professor emeritus som tidigare granskat Macchiarinis verksamhet, till Dagens Medicin i fjol.

Huvuden har rullat, framför allt från Karolinska institutet, där bland andra KI:s rektor Anders Hamsten avgick. Men vid universitetssjukhuset har skandalen inte ruckat ledningen. Dock har krav på sjukhusdirektör Melvin Samoms avgång framförts

Bland läkare på Karolinska universitetssjukhuset har Samsoms tolkning av deklarationen väckt stor upprördhet.

Oscar Simonson, som uttalar sig för visselblåsarna gemensamt, understryker att deklarationen just skulle skydda patienter från övergrepp liknande Macchiarinis.

– Melvin Samsoms uttalande om att Helsingforsdeklarationen ger stöd åt Paolo Macchiarinis experiment är allvarligt. Det går inte att bryta ut delar av deklarationen, utan den måste tolkas i sin helhet. Att ha en sjukhusdirektör som inte förstår grundprinciperna bakom Helsingforsdeklarationen är inte möjligt, säger han och fortsätter: 

– Dessutom gäller deklarationen enbart forskningspersoner vilket Melvin påstod att de inte var. Det öppnar för medicinska övergrepp. Det är märkligt efter allt som hänt att han sitter kvar. 

Melvin Samsom står i dag inte längre fast vid det han gav uttryck för i debattartikeln:

– Nej, det blev tydligt i och med Kjell Asplunds utredning att detta inte vara att anse som vård utan som forskning – tvärtemot vad vi dittills hade uppfattat. Om detta hade hanterats som forskning hade etikgodkännande krävts, och det är inte troligt att det hade givits, skriver Samsom i ett mejl till DN.

Samsom lyfter också en text i tidskriften The Lancet som han skrev i fjol, där han uttryckte att det blivit uppenbart att "Karolinskas system misslyckats med att fånga upp varningssignalerna".

I dag har Karolinska en rutin för användande av obeprövade metoder, uppger Samsom. 

– Detta är ovanligt, men vi anser att det mest ansvarsfulla förhållningssättet för ett universitetssjukhus är att nyttja den kompetens och expertis organisationen besitter och därmed inte utesluta att behandla patienter då det finns god vetenskaplig grund för att vänta sig ett gott resultat, skriver Samsom. 

Enligt sjukhusdirektören finns det rutiner för medarbetare i de svåra situationer som de ställs inför vid nya och svårlösta patientfall med dålig prognos, men där sjukhusets expertis, vetenskap och erfarenhet talar för att använda en obeprövad metod. 

– Rutinen gör det transparent för patienter vad våra medarbetare får och ska göra.

Läs mer:

Utebliven ursäkt till Macchiarini-visselblåsare skapar debatt 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.