Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kärrtorp blev en antirasistisk folkfest

En antirastisk folkfest. Så beskriver deltagarna söndagens manifestation i Kärrtorp i södra Stockholm. Det blev en styrkeuppvisning mot rasism och nazism med uppemot 20 000 människor. ”Vi låter oss inte tystas av våld”, säger Ammar Khorshed, en av arrangörerna i ”Linje 17 mot rasism”.

Torget i Kärrtorp fylldes snabbt av människor som åter ville visa sitt motstånd mot rasism efter förra veckan då ett trettiotal personer från nynazistiska Svenska Motståndsrörelsen gick till attack mot boendeinitiativet ”Linje 17 mot rasisms” demonstration.

Den senaste tiden har Kärrtorp och angränsande bostadsområden i södra Stockholm haft en ökad närvaro av nynazistiska krafter. Affischer och klotter med hatiska budskap har dykt upp och flera personer vittnar om att ha blivit jagade.

Det har fått Kärrtorpsbon Johan Lundberg att titta sig över axeln när han har gått från tunnelbanan. Han var även orolig inför dagens evenemang.

– Men när jag fick reda på att så många skulle komma kändes det bättre, säger han.

Över 18.000 personer hade via Facebook anmält sig till manifestationen, och enligt polisens beräkningar deltog 15.000–20.000. Kärrtorpsbor, barnfamiljer, föreningsaktiva och kändisar gick sida vid sida i det massiva demonstrationståget.

Stämningen var lugn och uppsluppen.

Caroline Englund hade tagit med sig sin tvåårige son. Men beslutet var inte självklart med tanke på förra veckans våldsamheter.

– Nej, jag kände mig lite osäker. Men samtidigt känns det viktigt att visa mitt barn att det här är viktigt, säger hon.

Stefan Gadd tvekade däremot aldrig att sluta upp trots att han blev attackerad när han deltog förra söndagen. Det gjorde honom i stället än mer övertygad om hur viktigt det är att markera mot det underliggande hotet som han menar finns.

– Många har inte tagit hotet från nazisterna på allvar. Attacken blev en väckarklocka, säger han.

Även högt uppsatta företrädare från alla riksdagspartier utom SD närvarade. I tåget syntes bland andra Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

– Det här är ett sätt att tysta dem som står för intolerans och rasism. Det massiva engagemanget är en milstolpe i det antirasistiska arbetet och innebär ett fullständigt misslyckande för de nazistiska och rasistiska krafterna som vill sprida skräck, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.

Idrottsplatsen fylldes snabbt av demonstranterna, och på scenen framför folkhavet uppträdde en rad band och talare.

Artisten Jenny Wilson var stolt och glad över den stora uppslutningen.

– Jag är här för att visa att jag är emot högervindarna som blåser i Europa och Sverige, säger hon.

Arrangörerna i boendeinitiativet ”Linje 17 mot rasism” är överväldigade av uppslutningen och stödet för manifestationen. Den har fått spridning inte bara i Sverige utan även internationellt. Under dagen genomfördes även manifestationer mot rasism i Borås, Luleå, Malmö, Motala, Östersund och Helsingfors, enligt TT.

– Det är fantastiskt att vårt arbete har fungerat som inspiration för andra att bekämpa rasismen, säger Therese från boendeinitiativet (som inte vill ha med sitt efternamn).

Att så många slöt upp i Kärrtorp i går tror hon beror på att attacken väckte en enorm avsky hos många.

– Det är många som har känt att nazistiska tendenser genomsyrar mycket i samhället och det finns en vilja att ändra den tankegången. Men hittills har ingen vetat hur man ska enas kring den frågan, säger Therese.

Nu vill ”Linje 17 mot rasism” fortsätta att mobilisera mot den rasistiska aktiviteten i sitt område, men även ta det vidare och samarbeta med andra lokala nätverk.

Polisen ville inte avslöja om det fanns någon särskild hotbild mot manifestationen. På förmiddagen sökte man av området med bombhundar och under evenemanget fanns drygt hundra poliser på plats. Men allt gick lugnt till.

– Ett enda gripande har skett, en person som misstänks för narkotikabrott. Han ville inte låta sig omhändertas, men vi grep honom likafullt. I övrigt har det inte varit några incidenter, säger Kjell Lindgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.