Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Katarinahissen öppnar på nytt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katarinahissen ska öppnas i nyrenoverat skick år 2019. Det är innebörden av ett avtal mellan Stockholms stad och Folksam som innebär att staden blir delägare i det rörliga landmärket vid Slussen.

Efter över 70 års arbete var Katarinahissen så sliten att den 2010 stängdes. Ända till nu såg det ut som om landmärket skulle få fortleva enbart som ett stålskelett. Nu är Stockholms stad och Folksam överens om att rädda hissen. Dess stomme ska repareras i samband med att Slussen byggs om och redan i år ska hissens övre delar renoveras.

År 2019 – när den östra halvan av Slussen är klar efter ombyggnad och en ny park, Katarinaparken, anlagts nedanför hissen – ska den öppnas igen. Avtalet om upprustning innebär också att Stockholms stad går in som delägare i hissen.

– Om vi ska kunna hjälpa till med renoveringen och med framtida renoveringar kan vi gå in med pengar om vi är delägare. Det kan vi inte annars, betonar finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Han är glad över att hissen kan räddas och tycker att det finns ett stort värde i att den fungerar och inte bara är ett stålskelett.

Samtidigt som avtalet om Katarinahissen ska tas upp i de politiska nämnderna tas ett avtal om marken framför KF-huset upp. Där ska det delvis anläggas park, delvis byggas nya kontor med möjligheter till butiker i bottenvåningarna. Gyllenforsen AB som äger KF-huset – och delvis ägs av Folksam – får en markanvisning på 6.000 kvadratmeter för 105 miljoner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.