Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Katriina: Finnarna börjar bli gamla

Namn: KAtriina Numminen-Sakko. Ålder: 63 år. Yrke: Socionom och kontaktperson. Bor: Lägenhet i Sundbyberg. Familj: Man och fyra barn samt barnbarn.
Namn: KAtriina Numminen-Sakko. Ålder: 63 år. Yrke: Socionom och kontaktperson. Bor: Lägenhet i Sundbyberg. Familj: Man och fyra barn samt barnbarn. Foto: Hanna Persson

Finländarna är snart en minoritet bland andra i Sundbyberg. I Marabouparken begravdes resterna av både en invandrarera och en industriepok. ”De finska arbetarna dör tidigt och nu är det mest akademiker som kommer”, säger Katriina Numminen–Sakko.

Vi letar efter det finska i Sundbyberg med Katriina Numminen- Sakko och hamnar i Marabouparken. Nitton år gammal liftade hon och en kompis till Åbo för att ta båten från finsk fattigdom till jobben i Sverige.

Det var i början av sjuttiotalet och Marabou hämtade nästan all arbetskraft från Finland.

– De gillade finländare med yrkesutbildning som kunde börja jobba direkt. Säkert 80 procent på Marabou var finländare. Männen jobbade skift och kvinnorna i omsorgen. Det var jättelätt att få jobb, man bara gick och frågade och började samma dag. Man klarade sig på finska, alla förmän var finnar, säger hon.

Planen var att jobba ett tag och sedan återvända. Men så träffade Katriina en finländsk man, fick barn och rotade sig. Hon läste in gymnasiet och tog socionomexamen innan hon träffade finländske make nummer två. Idag finns barn och barnbarn samlade i Mälardalen.

Var tionde Sundbybergare är finländare, men det är svårt att hitta finska spår här. Bananhuset i centrum var en gång finska personalbostäder. Nu hänger gula byggkranar över huset redo att lyxrustas, få hyresgäster har råd att flytta tillbaka.

– Finnarna börjar bli gamla och är inte så aktiva. De dör tidigt, männen ofta redan vid 45 år. Alkoholen blev helvetet för många, kanske längtan hem och språkbristen är en delförklaring.

Andelen finska kvinnor är 63 procent då männen dör tidigt och inflyttningen av finsk arbetarklass har avstannat. Iranierna har i dag passerat finländarna som största invandrargrupp i Sundbyberg.

– Nu kommer nästan bara akademiker. De platsar mycket lättare i samhället och kan språket. Då var det många som inte lärde sig svenska.

Själv fick hon kämpa för att dottern som hade läst på finsksvensk grundskola skulle få hemspråksundervisning på gymnasiet. Det är tunt om finska förskolor trots att Sundbyberg är finskt förvaltningsområde och först nu planerar man för en finsk avdelning på ett äldreboende.

– Man tappar ju det språket man lärt sig sist. Det är viktigt att känna sig trygg som gammal. Vi tar hand om min mans bror för vi har inget förtroende för hemtjänsten.

Hon är med i den finska föreningen Jukolia som överlevt dryga femtio år och håller tangoaftnar varje månad.

– Jag älskar tango och går dit varje gång med min man. Det är synd att det är ont om lokaler, annars hade vi kunnat ordna jättemycket kul, som karaoke.

Vad är det finska i dig?

– Det är nog att jag är rak och ärlig. Inte pratar bakom ryggen utan säger ganska fula saker rakt ut. Man kan få på näsan ibland av att köra raka rör.

Hon har svårt att placera sig på en svenskfinsk skala. Hon tänker och drömmer på båda språken.

– Jag är nog mittemellan. Någonstans där i havet. När jag dör, så kasta mig i Östersjön. Min yngsta dotter vill flytta tillbaka men jag har ingen längtan till Finland längre. Jag har ju bott längre här, om jag kommer dit kanske jag är jättesvensk.

Men om du haft en flaggstång?

– Då skulle jag hissa den finska flaggan och i hockey hejar jag på Finland förstås, säger hon och ler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.