Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

KD vill sätta upp fler övervakningskameror

Other: JAN DANIELSSON

Stockholms innerstad behöver fler övervakningskameror. Det tycker Kristdemokraterna som vill sätta upp kameror runt Fridhemsplan och Centralstationen. Samtidigt kan Brå:s utredning av verksamheten inte visa att kameror har någon brottsförebyggande effekt.

Sedan knappt två år tillbaka övervakas Stureplan och Medborgarplatsen av kameror under kvällar och nätter. Kristdemokraternas Erik Slottner, ledamot i polisstyrelsen i Stockholms län och vice gruppledare i Stockholms stadshus, anser att kamerorna haft önskad effekt och föreslår nu att verksamheten utökas med kameror på fler platser.

– Polisen är nöjda och vi i polisstyrelsen nöjda. Nu tycker jag att man ska gå vidare med andra brottsutsatta platser som Fridhemsplan och Centralstation. Platser som upplevs som otrygga för ganska många människor, säger Erik Slottner.

Polisen har fått tillstånd att övervaka platserna under en treårsperiod med villkoret att verksamheten årligen utvärderas av Brottsförebyggande rådet, Brå. Förra året släppte Brå en första rapport som visade att brottsligheten på Medborgarplatsen hade minskat men att man inte kunde dra några definitiva slutsatser till följd av det eftersom det fanns faktorer som talade både för och emot att kamerorna hade bidragit till minskningen. På Stureplan ökade i stället personbrotten något under perioden.

Inför årets rapport som släpps i juni berättar Johanna Kindgren, utredare på Brå, för DN att man är mer kritisk i sin bedömning jämfört med i fjol. Personbrotten har fortsatt att minska men det finns inga tydliga indikationer på att det beror på kamerorna.

– Inget av de mått vi använder har visat att kamerorna har haft någon effekt, säger Johanna Kindgren.

I årets utvärdering har Brå även tittat på anmälningar i en handfull andra kontrollområden utan kameror för att jämföra utvecklingen. Bland dem finns Fridhemsplan där personbrottsligheten under perioden minskade mer än på kamerabestyckade Stureplan.

Erik Slottner menar att det är bra om kamerorna preventivt förhindrar brottslighet, men att de främst har andra syften.

– Jag är övertygad om att det har fungerat. Det är inte säkert att det alltid fungerar som brottsförebyggande för det är ofta fulla och adrenalinstinna människor som misshandlar, men som bevisbörda spelar det roll. Och för den allmänna tryggheten, människor känner att de kan röra sig tryggare i områden med kameror, säger Erik Slottner.

Brå:s Johanna Kindgren bekräftar att det finns exempel då övervakningskamerorna har använts både i utredningssyfte och för att få fällande dom. Det ska handla om tre domar under en niomånadersperiod.

I den långdragna process som slutade med att polisen fick tillstånd att kameraövervaka Medborgarplatsen och Stureplan menade motståndare till förslaget att kamerorna är integritetskränkande, men Erik Slottner håller inte med.

– Jag delar inte den synen. Det är klart att det är visst inbrott i integriteten men det här är på väldigt utsatta platser, inom ett väldigt avgränsat område och filmer som raderas efter några dagar. Det är inget som lagras och används för framtida bruk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.