Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kebabkonflikt-avgjord-i-domstol-bostadsrattsforening-forlorade-mot-restaurang/

STHLM

Kebabkonflikt avgjord i domstol – bostadsrättsförening förlorade mot restaurang

Ett hundratal gäster kom till restaurang Midan för att visa sitt stöd när konflikten var som mest intensiv i slutet av oktober förra året.
Ett hundratal gäster kom till restaurang Midan för att visa sitt stöd när konflikten var som mest intensiv i slutet av oktober förra året. Foto: Kevin Chang

Den riksbekanta vräkningen av kebabrestaurangen Midan i centrala Stockholm avgjordes på fredagen i Stockholms tingsrätt. Bostadsrättsföreningen Välbehaget ville få bort restaurangen – men förlorar i domstolen och tvingas nu betala drygt 500.000 kronor i rättegångskostnader. 

– Det är ju fantastiskt, förstås, säger delägaren Sam Shoubaki efter beskedet.

Enligt föreningens advokat kommer domen att överklagas. 

Kebabrestaurangen Midan får fortsätta driva sin verksamhet på Hornsbergs strand – det står klart efter en dom i Stockholms tingsrätt på fredagsförmiddagen. 

Bakgrunden till domen är en infekterad konflikt där bostadsrättsföreningen Välbehaget i det exklusiva området Hornsbergs strand på Kungsholmen i centrala Stockholm förra året sade upp kontraktet för kebabrestaurangen Midan som hyrde lokalerna på marknivån.

Boende i området kritiserade restaurangen, som öppnade våren 2019, och hävdade att anställda spillde kebabsaft på gatan och skapade ”fettspår”. Man menade även att verksamheten lockade både fåglar som skräpade ner och aggressiva unga män från Stockholms förorter.  

Välbehaget, som har velat vräka restaurangen med hänvisning till omfattande störningar i huset, lyckades dock inte övertyga rätten: Restaurangens ägare har ”endast agerat inom ramen för sitt hyresavtal och under de förutsättningar som erbjudits”, står det i domen. Vidare slås det fast att Välbehaget inte har ”visat att det förekommit sådana störningar som kan ligga till grund för ett förverkande av hyresavtalen”. Tingsrätten konstaterar också att Välbehaget inte heller har ”vidtagit några åtgärder för att komma till en lösning av de aktuella störningarna”

Välbehaget måste nu betala restaurangens rättegångskostnader på totalt 566 586 kronor. 

När innehållet i domen precis har meddelats reagerar delägaren Sam Shoubaki lugnt men med glädje. 

– Det är ju fantastiskt, förstås. Det här visar egentligen två saker. Dels att det inte fanns uppsåt någonstans från vår sida att inte följa avtalet. Och dels visar det att vi har jobbat utifrån den informationen vi har fått under den här processen. Vi menar att vi har skött allt korrekt, säger han.

Han lägger också till att detta är det första steget för den framtida processen vad gäller att driva restaurangen vidare på Hornsbergs strand. 

– Vi måste ju få till ett samarbete med föreningen. Jag efterfrågar ett samarbete och det har jag ju gjort från dag ett.

Strax innan domslutet meddelades berättade Sam Shoubaki att han nu gärna vill lägga konflikten med bostadsrättsföreningen bakom sig.

– För oss är det här ingen prestigevinst på något sätt. Inte så att vi ska slå oss för bröstet om vi vinner det här. Vi vill ha en bra dialog med föreningen. Vi hoppas att vi kan börja om på nytt. 

Han berättade också om hur viktigt det har varit att få stöd från så många ur allmänheten. 

– Det måste man säga. Vi glada för att många står på vår sida.

Bostadsrättsföreningen Välbehagets advokat Jörn Liljeström är besviken över domslutet.

– Det är en kallare och mer hänsynslös värld vi går in i om restaurangen får rätt, säger Jörn Liljeström till tidningen Mitt i och berättar att bostadsrättsföreningen kommer att överklaga domen.

– Det här ger frikort till restaurangen att fortsätta störa. De behöver inte ens förneka att de stör. De kan säga: ”Jajamensan fattas bara! Vi stör jättemycket och det har vi rätt till.”

Stadsdelen Hornsbergs strand började planeras 2000 och stod färdigbyggd 2012.
Stadsdelen Hornsbergs strand började planeras 2000 och stod färdigbyggd 2012. Foto: Kevin Chang

Flera boende i området har tidigare berättat för DN om att det upplevda stöket kring restaurang Midan har lett till irritation hos vissa personer som har köpt dyra bostadsrätter i kvarteren. 

Med sin placering invid vattnet har Hornsbergs strand varit ett populärt område med ett myllrande folkliv om somrarna ända sedan det stod färdigt 2012.

Bråket blev en riksnyhet och sågs som en symbol för klyftan mellan Stockholms innerstad och förorten. De två parterna försökte sedan under en längre tid nå en förlikning. I december stod det klart att konflikten och frågan om restaurangens framtid skulle avgöras i domstol

Den mediala exponeringen kring bråket blev enorm. När konflikten rasade som värst var både SVT, TV4 och flera lokala medier på plats. SVT sände också sitt debattprogram ”Opinion live” från restaurangen.

DN har tidigare skrivit om att det under den ovanligt varma sommaren 2018 fanns ordningsvakter på plats i området på grund av upprepade ordningsstörningar, bland annat har det inkommit stora mängder klagomål om vårdslösa vattenskoterförare. Men polisen sade nej till vakter i området.  

I fredagens dom framgår att bostadsrättsföreningen Välbehaget har hänvisat till störningar, som exempelvis ”höga bankningar, släpljud, skrapande, metallskrammel, dunsar” och liknande – och dessa ljud påstås ibland ha pågått även in på natten. 

– Hur gör man som privatperson när man inte får sova? Det har låtit som bowlingklot som har släppts, säger en boende till DN efter domen.  

Den boende lyfter också fram att det känns orättvist att diskussionen framställs som rasistiskt driven när det ”enbart handlar om en störningsfråga”. 

Läs mer: Så blev en kebabrestaurang symbol för klyftan mellan innerstad och förort