Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kerstin-andersson-slog-larm-om-branden-i-herrgarden/

STHLM

Kerstin Andersson slog larm om branden i herrgården

Brandförloppet var mycket snabbt berättar Kerstin Andersson. Foto: Fredrik Funck

Grannen Kerstin Andersson upptäckte branden i Norsborgs herrgård av en slump och ringde omedelbart efter hjälp. 

– Jag tackar min Gud att jag var hemma och upptäckte det i ganska god tid, säger hon. 

Räddningstjänsten var på plats drygt 20 minuter senare – men kunde inte rädda den anrika byggnaden. 

Rätta artikel

Dagen efter den förödande branden i det natursköna området i utkanten av Norsborg är röklukten fortfarande tydlig. Den vackra herrgårdsbyggnaden som låg ett par stenkast från Mälarens strand är helt nerbrunnen – i kampen mot elden fick räddningstjänsten tidigt överge förhoppningarna att rädda träbyggnaden från slutet av 1790-talet, och i stället koncentrera sig på att rädda de omkringliggande husen. 

Kerstin Andersson, som bor i huset intill, var den som slog larm när hon märkte att det brann under en trappa i herrgården. 

– Tack och lov att jag var utomhus. Och att jag var hemma över huvud taget. Det är ju ofta att man tar en promenad. 

Hon säger att hon är skärrad att hon fortfarande har svårt att ta in att herrgården faktiskt har brunnit ner.

– I chocken nu på morgonen så kändes det som jag hade drömt allt, så jag var tvungen att titta ut ibland åt det hållet. Och jag har inte haft någon hunger alls. Jag åt bara frukost i går. Jag tackar min Gud att jag var hemma och upptäckte det i ganska god tid, säger Kerstin Andersson. 

Hon berättar att hon hade befunnit sig i trädgården på måndagseftermiddagen när hon kände att det luktade rök. När hon märkte att det verkade komma från herrgården, som bara ligger ett tiotal meter från hennes eget hus, försökte hon snabbt ta reda på vad som brann. 

”I chocken nu på morgonen så kändes det som jag hade drömt allt”, säger Kerstin Andersson. Foto: Fredrik Funck

– Då brann det helt enkelt under trappan. Jag sprang ju in och hämtade min telefon. När jag kom ut igen hade det redan börjat brinna på övervåningen. 

Spred elden sig snabbt?

– Bara så här! Som en blixt. Det var kolsvart rök, och lågorna stod i högan sky, säger Kerstin Andersson och gör en gest med armarna för att visa hur snabbt förloppet var.

SOS alarm fick in larmsamtalet klockan 16.34 på måndagen. Därefter gick ett skarpt larm till Södertörns brandförsvarsförbund drygt två minuter senare. På grund av en annan brand i Södertälje var brandbilar från stationen i Botkyrka redan upptagna, vilket innebar att den första enheten på plats var från en annan station i Stockholm som hade körts till området. 

– 16.55 verkar den ha varit framme. Det var en bil som tillhör Tyresöstationen, säger Per Tillander, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund. 

Polisen var tydligen på plats en bra stund innan räddningstjänsten. Varför dröjde brandbilarna?

– Man måste titta på helhetsbilden, med bland annat händelsen i Södertälje. Sedan var en bil från Huddinge framme ungefär samtidigt. Polisen finns ju lite mer utspridda överallt, och kan ju ha en bil i närheten när en brand uppkommer.

Herrgårdsbyggnaden är helt nerbrunnen. Foto: Fredrik Funck

I likhet med ett flertal personer som befinner sig på platsen dagen efter branden är Kerstin Andersson sorgsen och uppenbart tagen av händelsen. DN har varit i kontakt med den man som bodde i herrgården, som bedrövat berättar att han inte vill tala om händelsen. 

– Jag har haft förmånen att ha fått bo där i 30 år. Vi var inte hemma i går när det hände, säger han i en kort kommentar. 

Sten Rissler går förbi den nerbrunna byggnaden och får en tår i ögat när han ser de pyrande resterna. 

– Jag börjar nästan gråta. Jag går ofta hit. Det här känns inget roligt, säger han och tröstar Kerstin Andersson med en kram.

Maria Sandberg och Sten Rissler är bedrövade. Foto: Fredrik Funck

Leif Forsstedt och Hillo Nordström, båda verksamma i Föreningen Torpet Lugnet, har under lång tid arbetat för att få upp intresset för Norsborgs herrgård och parken som omger den. Bland annat lyfter de fram ett klocktorn, templet ”Eleonoras paraply” och de gravhögar från vikingatiden som finns i området. 

– Klocktornet har ju varit vandaliserat sedan ett år tillbaka ungefär. Det är ju av sten, men hela inredningen är ju av trä, säger Leif Forsstedt. 

Polisen rubricerar ärendet som grov mordbrand. Foto: Fredrik Funck

Både herrgården och delar av parken uppfördes i slutet av 1700-talet av Johan Liljencrantz, som fungerade som finansminister åt Gustav III. Leif Forsstedt och Hillo Nordström betonar därför områdets kulturella värde. 

– Vi har ju varit rädda för att tornet kanske skulle råka illa ut. Vi såg aldrig något hot mot herrgården. Den har ju varit bebodd, säger Hillo Nordström. 

Polisen rubricerar ärendet som grov mordbrand, men hade på tisdagen ännu inte kunnat genomföra någon teknisk undersökning.

Kerstin Andersson är dock skeptisk till att någon medvetet skulle ha bränt ner herrgården. 

– Jag skulle ha märkt det om det var någonting, det är jag säker på, säger hon.