Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

KI-chef avgår efter internrevision

Karolinska institutets vice rektor Martin Ingvar.
Karolinska institutets vice rektor Martin Ingvar. Other: Marc Femenia

Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar avgår. DN har tidigare avslöjat att den kände professorn är under granskning från KI:s internrevision.

Professor Martin Ingvar är en av Karolinska institutets högsta chefer. DN kunde i slutet av april avslöja att han granskades av KI:s internrevision efter att han fått intern kritik till följd av en affär han varit inblandad i.

Genom ett eget, nystartat bolag har han för miljonbelopp sålt en it-plattform som enligt kritiker utvecklats gemensamt av KI och Stockholms läns landsting. Affären blev offentlig i februari och köpesumman var två miljoner kronor plus Martin Ingvar har i samtal med DN förnekat att något fel begåtts och sagt att den produkt han sålt bygger på är  hans eget arbete.

– Det har skett enligt det regelverk som finns, har han tidigare sagt.

Martin Ingvar har sedan fortsatt att hävda sin oskuld. I tisdags träffade han DN och i en hittills opublicerad intervju bekräftade han att han gjort en ekonomisk vinst på affären.

Han tillbakavisade kritiken på nytt, och hävdade att han stod bakom utvecklingen av it-plattformen.

– Jag har varit under revision många gånger, precis som alla andra medarbetare. Jag rör mig med allmänna medel. Självklart är jag beredd att visa korten, sade Martin Ingvar då.

Men på fredagseftermiddagen kom plötsligt beskedet att Martin Ingvar avgår. Enligt TT har han i samband med internrevisionen funnit att det kan finnas grund för kritik.

– Det räcker för att jag ska dra slutsatsen att jag riskerar att sakna det nödvändiga förtroende för att kunna fortsätta utöva det ledarskap vid KI som jag är utsedd till, säger Martin Ingvar till TT.

Tycker du själv att du begått något fel?

– I samband med faktagranskningen kan jag se att jag gjort ett fel. Storleken på det eller vad det skulle kunna resultera i har jag ingen som helst insikt i naturligtvis, säger Martin Ingvar till TT.

DN söker Martin Ingvar.

KI:s tillförordnade prorektor Anders Ekbom säger till DN att han fått beskedet från Martin Ingvar i dag.

– Jag vill understryka att jag inte har tagit del av internrevisionen, men Martin Ingvar har tagit del av internrevisionen och faktagranskat den inför att den ska underställas universitetskonsistoriet. Utifrån de fakta som de har tagit fram har han funnit att det finns en potential för att förtroendet för KI skadas om han kvarstår, säger Anders Ekbom.

Utredningen inleddes för ett par veckor sedan och skulle presenteras för KI:s ledning i början av nästa vecka.

– Jag har inte rätt att ta del av utredningen förrän den är klar. Så jag har ju inga kommentarer att ge vad det gäller de formella fel som Martin pekar på att han anser sig kunna lastas för.

Hur allvarligt har du bedömt det att han har varit föremål för en internrevision?

– Det är ju jag som ha initierat den en gång i tiden efter samtal med representanter för SLL, säger Anders Ekbom.

KI:s internrevisor Peter Ambroson säger till DN att internrevisionen är klar, och att Martin Ingvar har faktagranskat den.

– Jag sitter med den nu, och ska just färdigställa den efter att Martin Ingvar faktagranskat den. Jag ska presentera den för ledningen i nästa vecka. Men när jag hör det här nu, så blir det ju väldigt akut, säger Peter Ambroson, chef för internrevisionen på KI.

Mikael Odenberg är ordförande för Karolinska institutets styrelse. Han säger att Martin Ingvars beslut var klokt.

– Det finns ju en uppenbar förtroendekris och han tar konsekvensen av den och stiger åt sidan, säger Mikael Odenberg.

Odenberg säger att det redan pågår ett omfattande arbete för att förbättra förtroendet för KI, i kölvattnet efter den så kallade Macchiariniskandalen.

– Väldigt mycket handlar om ledarskapet, den etiska kompassen, och respekten för regler och bestämmelser. Jag skickar väldigt tydliga signaler om de krav vi kommer att ställa och vad vi inte kommer att acceptera.

Att även det här uppdagas, säger det något om den generella ledarskapet och etiska kompassen på KI?

– Det säger att det finns brister och saker att jobba med. Och det kommer vi målmedvetet att göra.

Granskningen handlar om den it-plattform som ska ha utvecklats inom det unika så kallade 4D-projektet, ett unikt samarbete mellan Karolinska institutet och Stockholms läns landsting. Det är ett omfattande projekt som syftar till att utifrån forskning och patientdata ta fram nya vårdmetoder och mäta vårdkostnader för fyra vanliga folksjukdomar - artriter, bröstcancer, typ 2 diabetes och hjärtsvikt. Centralt i projektet är en it-plattform som gör att information från journaler, e-hälso-konton, kvalitetsregister och biobanker länkas samman och görs tillgänglig både för patienter och forskning.

Granskningen startades efter att Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting hörde av sig till Karolinska institutet, efter att kritiker hävdat att Martin Ingvar sålt vidare den gemensamma it-plattformen, som utvecklats i offentlig regi.  

Rättelse 2017-05-12 14:25
Förtydligande: Martin Ingvar avgår till följd av Karolinska Institutets interna granskning.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.