Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kjolklädda män kör tåg på Roslagsbanan

Tågförare Martin Åkersten (till vänster) och kollega Edward Elvefors i svalkande kjolklädsel i sommarvärmen.
Tågförare Martin Åkersten (till vänster) och kollega Edward Elvefors i svalkande kjolklädsel i sommarvärmen. Foto: Privat

Ett antal manliga förare som kör tåg på Roslagsbanan har i dagarna gått över till kjol, ett lämpligare klädesplagg i rådande sommarvärme än långbyxor. Shorts skulle annars vara ett alternativ, men det har arbetsgivaren fällt ner bommarna för.

– Hur det känns att bära kjol? Bekvämt är väl rätt beskrivning, ett bra alternativ i värmen, säger Martin Åkersten, en av tågförarna.

Han och ett antal kolleger fick för två veckor sedan grönt ljus från närmaste chefen att hämta ut tjänstekjolar från arbetsgivaren Arriva, som kör tågen på uppdrag av SL.

– Vi var 13 från början. I dag var det några till som hämtade ut kjolar. Även några konduktörer ska ha gått över till kjol, säger Martin Åkersten.

I höstas var frågan om shorts som alternativ till långbyxor uppe till diskussion vid ett möte. Då sade arbetsgivaren nej – shorts sågs som ett opassande plagg. Långbyxor eller kjol var det som gällde, och möjligen av skäl som kan hänföras till begreppet politiskt korrekt gavs klartecken även för män att bära kjol.

– Det är ingen passagerare som kommenterat att jag bär kjol, men en och annan tittar lite extra, säger Martin Åkersten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.