Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/klar-majoritet-av-mps-valjare-emot-ombildningar/

STHLM

Klar majoritet av MP:s väljare emot ombildningar

Enligt en undersökning av Sifo tycker 0 procent av Miljöpartiets väljare att det är en mycket bra idé att ombilda allmännyttans lägenheter. Foto: Magnus Hallgren

Den grönblå majoriteten i stadshuset öppnade nyligen för ombildningar av kommunala hyresrätter i elva stadsdelar i ytterstaden. Men en klar majoritet av den väljargrupp som röstade på Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i valet till kommunfullmäktige säger nej till ombildningar, visar en undersökning som Sifo har gjort åt Hyresgästföreningen region Stockholm.

Rätta artikel

– Det är anmärkningsvärt att en stor del av stadens styre gör tvärtemot vad deras egna väljare vill, säger Henrik Ludvigsson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen region Stockholm. 

Att ombilda allmännyttans lägenheter i ytterstaden till bostadsrätter tycker 83 procent av Miljöpartiets väljare är en mycket eller ganska dålig idé. 13 procent tycker att det är ganska bra, 0 procent tycker att det är en mycket bra idé. 

I den liberala väljargruppen är 49 procent emot ombildningar och 43 procent för. Bland Centerväljarna är 63 procent emot och 29 procent för.

– En klar majoritet av väljargruppen som röstade på Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är också emot en utförsäljning av allmännyttan till privata fastighetsägare, säger Henrik Ludvigsson. 

Bland Miljöpartiets väljare är 90 procent emot att sälja ut till privata fastighetsägare och 3 procent för. Hos Liberalerna är 56 procent emot och 34 procent för, i Centergruppen är 62 procent emot och 23 procent för.

Totalt sett, av alla de 2.000 som deltog i undersökningen, är 67 procent emot ombildningar i ytterstaden och 71 procent emot utförsäljningar av allmännyttan. 

Sifos undersökning visar också att alla styrande partiers väljare – Moderaternas, Kristdemokraternas, Liberalernas, Centerpartiets och Miljöpartiets – tror att allmännyttan är större än vad den är i såväl staden som helhet, 29 procent, som i ytterstaden, 40 procent.

Enligt Statistik Stockholm har allmännyttan under 17 procent av det totala bostadsbeståndet i hela staden och ca 23 procent i ytterstaden.

– Stadens styres väljare har en helt felaktig bild av allmännyttans storlek, man tror att den är mycket större än vad den egentligen är vilket naturligtvis kan påverka hur man ställer sig till olika bostadspolitiska förslag, säger Henrik Ludvigsson.

Men trots att Centerpartiets, Liberalernas och Miljöpartiets väljare tror att allmännyttan är större än vad den är tar de avstånd från ombildningar och utförsäljningar, påpekar han.

– Det är tydligt att dessa partiers väljare inte vill att allmännyttan ombildas och säljs ut. 

Henrik Ludvigsson menar också att det är pikant för Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i stadshuset att deras partikamrater på nationell nivå är överens med Socialdemokraterna om en skattereform där en av de viktigaste punkterna är att minska hushållens skuldsättning vilket är den största riskfaktorn för svensk ekonomi.

– Ombildningar går i precis motsatt riktning, de eldar istället på skuldsättningen. Bolånen utgör ca 80 procent av hushållens totala skuldsättning, säger han. 

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) anser att frågan i undersökningen är felaktigt ställd och enligt honom förmedlas därför en felaktig bild av ombildningar. 

– Hyresgäsföreningen har beställt en opinionsundersökningen som går i linje med deras agenda. Det framgår inte i frågan att det handlar om en valfrihet för hyresgästen och att det endast handlar om en möjlighet att ombilda, säger Dennis Wedin. 

Han menar att debatten bara skapar en osäkerhet för hyresgäster. 

– Vi vill fortfarande stärka allmännyttan och bygga fler hyresrätter. Det finns ingen motsättning mellan allmännyttan och möjligheten för ombildning i de här elva områden, säger Dennis Wedin.  

Oppostionsborgarråd Karin Wanngård (S) säger att hon inte förvånad över undersökningens resultat.

– Det som är förvånade är att man går vidare med ombildningar även fast det är så tydligt att det inte är vad väljarna vill. De flesta stockholmarna vet hur viktiga hyresrätterna är för Stockholm. Vi behöver fler och behöver inte sälja ut dem vi redan har, säger Karin Wanngård.

Läs mer: Grönt ljus för ombildningar i Stockholms förorter

Läs mer: Spelet bakom maktskiftet i Stockholm – så blev de grönblå