Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Klart: Bussterminalen vid Slussen får byggas

Skisser på den nya bussterminalen i Katarinaberget
Skisser på den nya bussterminalen i Katarinaberget Foto: Link Arkitektur

Detaljplanen för bussgaraget vid Slussen står fast. Det blir konsekvensen av att Mark- och miljööverdomstolen inte ger prövningstillstånd i målet, vilket innebär att den klubbade detaljplanen står fast och att terminalen kan byggas.

DN har följt utvecklingen i frågan om bussterminalen i Katarinaberget vid Slussen som ska byggas i samband med att nya Slussen. Bygget har överklagats på flera håll, både av privatpersoner och av organisationer som engagerat sig i frågan.

Som skäl till överklagan har bland annat brand- och säkerhetsrisker med bygget hävdats. Dessutom har den valda lokaliseringen ifrågasatts av de klagande.

Men protesterna har tidigare inte fått gehör av rättsväsendet. I Nacka tingsrätt gavs bygget grönt ljus efter att ha avslagit samtliga överklaganden i målet. Nu fastställs den bedömningen av Mark- och miljööverdomstolen. Det innebär detaljplanen inte längre kan överklagas.

Läs också: Här är bilderna på Stockholms Golden Gate-bro

Mark- och miljööverdomstolen prövar bara mål i speciella fall. Målen prövas om det finns anledning att betvivla riktigheten eller om det finns synnerliga skäl.

”Mark- och miljööverdomstolen har, efter att ha gått igenom målet, kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd i detta fall.”, skriver domstolen i ett pressmeddelande. 

Läs också: Så blir slussens nya bussterminal

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.