Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Klart med gratis SL-kort på sommarlovet

Foto: Bertil Ericson/TT

Nu lovar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) att alla ungdomar i Stockholms län får ett gratis SL-kort under sommarlovet.

– Vi fixar detta, förutsatt att regeringen fattar beslut om det, säger han.

I måndagens Svenska Dagbladet uttryckte Kristoffer Tamsons sin ”genuina oro för att hinna genomföra detta i tid före sommarlovet”. Det har fått Socialdemokraterna i landstinget att reagera.

– Det är skamligt, det är upp till landstingsmoderaterna om våra barn och unga ska få åka gratis i sommar. Tamsons försöker förhala processen, säger oppositionslandstingsrådet Talla Alkurdi (S).

Riksdagen fattade beslut om sommarkortet i december, flera andra landsting har börjat förbereda det och regeringen har skickat ut ett informationsbrev för att underlätta hanteringen av frågan, påpekar hon.

Läs mer: SL-kort, bil eller elhoj – vad är snabbast i stan? 

– Det finns inget hinder och det vet Moderaterna om. Det är anmärkningsvärt att de sätter valprestige framför våra barns och ungas välmående, säger Talla Alkurdi.

Riksdagen har beslutat om ett statligt stöd på 350 miljoner kronor per år införs 2018–2020 för att ge bidrag till finansiering av avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet – för Stockholms del handlar det om knappt 79 miljoner kronor.

Läs mer: Snart kan du betala SL-biljetter med Swish 

Målgruppen är de elever som lämnar årskurserna 6–9 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan eller år 1 och 2 i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. 

– Ungdomarna i länet kommer att få ett sommarkort. Men det är allt mer irriterande att regeringen slarvar med och försenar besluten. Vi behöver förordningar som har trätt i kraft, vi kan inte förbereda oss i blindo, säger Kristoffer Tamsons. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.