Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Klart: Polishus till Rinkeby hösten 2019

Illustration: Familjebostäder

Efter en långt utdragen process är det nu klart – byggbolaget NCC får i uppdrag att bygga det sedan länge utlovade polishuset i Rinkeby. Nu har kontraktet för det flera år försenade bygget skrivits på.

Det var i går onsdag, den 19 juli, som kontraktet mellan polismyndigheten, Familjeamiljebostäder AB och NCC AB skrevs under.

Det innebär att det tidigare serviceboendet på Rinkebyplan 2–8 ska omvandlas till en polisstation. Det är centralt i området, med bara cirka 100 meter till Rinkeby tunnelbanestation och centrum.

Om tidsplanen hålls kommer byggstarten ske i höst och inflyttningen ska vara klart hösten 2019.

Att NCC skulle få kontraktet stod klart i slutet av juni. Efter att det så kallade tilldelningsbeslutet fattades har det nu varit en tio dagar lång avtalsspärr under vilken beslutet var möjligt att överklaga. Ingen överklagan har dock gjorts, varför kontraktet kunde skrivas under i går.

– Vi hoppas att inga fördröjningar ska ske och att det nya polishuset ska stå klart så tidigt som möjligt. Det är en viktig del i det arbete vi gör polisiärt i området, säger Christoffer Bohman, biträdande chef för lokalpolisområde Järva i ett pressmeddelande från polisen.

Men just fördröjningar är något som har drabbat projektet under hela den segdragna process som pågått i många år och som kantats av många löften, från såväl politiker som polischefer. Öppnandet av den nya polisstationen planerades först till sommaren 2017. Den planen sprack rejält och nästa bud var att den skulle komma att öppna sommaren 2018.

Läs mer här: ”Utlovat polishus dröjer”

Polisstationen i Rinkeby dimensioneras för att husera 240 arbetsplatser för poliser och polisanställda samt inrymma ett av polisens kontaktcenter, PKC. Polisstationen kommer vara utgångspunkt för de poliser som arbetar i yttre tjänst i lokalpolisområde Järva. Ambitionen är att förankra verksamheten i lokalområdet och rekrytera personal från närområdet.

Ordern till NCC uppgår till 520 miljoner kronor och för Familjebostäder och polisen innebär byggnationen en kostnad på 747 miljoner. Det är betydligt dyrare än vad man först räknade med, rapporterar Mitt i. Initialt var investeringskostnaden beräknad till 434 miljoner kronor.

– Tryggheten för de boende i Rinkeby och övriga Järvaområdet stärks väsentligt i och med byggandet av polisstationen i Rinkeby. Vi har länge arbetat för att hitta en långsiktig lösning för att öka den polisära närvaron i områdena, har Ulf Johansson, regionpolischef i polisregion Stockholm, tidigare sagt i en kommentar.

Samtidigt läggs polisstationen i Kista ner, redan nu, under sommaren, något som DN och andra medier tidigare rapporterat om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.