Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Klart: Våren har kommit till Stockholm

Vårtecken.
Vårtecken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Våren har kommit till Stockholm, drygt två veckor tidigare än normalt. Det skedde den 2 mars, vilket kunde bekräftas på onsdagen när medeltemperaturen legat över noll grader sju dygn i sträck.

Februari var en mild månad i större delen av landet, och våren gjorde en tidig inbrytning i Skåne och Blekinge redan i mitten av månaden. Sedan blev det stopp ett tag, när kalluften åter bredde ut sig söderut.

Men under mars har våren tagit ny fart, inte minst eftersom nätterna har blivit lite mildare igen.

– I dag var det Stockholm, Örebro och Norrköping som fick bekräftat att våren kommit. Men det är flera väderstationer i Svealand och norra Götaland som har haft vårtemperaturer i sex dygn, så det kan bli fler i morgon, säger Lisa Frost på SMHI på onsdagseftermiddagen.

Den meteorologiska definitionen på vår är att dygnets medeltemperatur ska ligga över noll grader sju dygn i rad. Det betyder att det kan vara minusgrader på nätterna och ändå bli vår, bara dagarna blir tillräckligt varma.

När de sju milda dygnen gått räknas vårens start från det första av dessa. Och när det väl slagits fast att våren kommit blir den definitionsmässigt kvar, även om det skulle komma ett längre bakslag.

Men några bakslag är inte i faggorna för tillfället. Som det ser ut marscherar våren vidare norrut de närmaste dagarna, kanske rent av upp över sydligaste delen av Norrlandskusten.

– Tittar man på prognosen är det stabilt högtrycksläge och dagstemperaturerna stiger, säger Lisa Frost.

I helgen och på måndag väntas soligt väder i en stor del av landet och dagstemperaturer på mellan 4 och 10 grader i södra halvan av landet, lite lägre i norr.

För både Stockholms, Örebros och Norrköpings del är vårens ankomst i år ungefär två och en halv veckor tidigare än normalt. Den 1 april ska våren normalt sett ha nått upp till Dalälven, ungefär.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.