Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/klartecken-for-kommunala-ordningsvakter-i-jarva/

STHLM

Klartecken för kommunala ordningsvakter i Järva

Kristdemokraten Erik Slottner beskriver åtgärderna som ”krafttag för att vända utvcecklingen.” Foto: Beatrice Lundborg

Nu har staden fått godkänt av polisen att införa kommunala ordningsvakter i Rinkeby, Tensta, Husby och Spånga.

– Efter flera år av ökad otrygghet tar vi nu krafttag för att vända utvecklingen, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

DN Text

De kommunala ordningsvakterna ska få en två dagar lång utbildning hos polisen och därefter en vidareutbildning hos Stockholms stad. Deras primära uppgift enligt Stockholms stad ska vara att öka tryggheten genom synlighet, dialog och förebyggande insatser.

– Detta är en historisk dag för dessa stadsdelar. När polisens närvaro och resurser brister vill vi från staden göra vad vi kan för att öka tryggheten. I samverkan med polisen är de kommunala ordningsvakterna till stor nytta för att hantera de brott som annars riskerar att bortprioriteras och för att motverka att barn och unga utvecklar en kriminell livsstil, säger Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Stadens kommunala ordningsvakter har endast befogenhet att verka på specifika platser förordnade av polisen, så kallade LOV3-områden. Tidigare har Stockholms stad fått nej på förfrågan att utöka deras område till Järva, men från den 9 september har stadens kommunala ordningsvakter nu rätt att patrullera i centrala delar av Rinkeby, Husby, Spånga och Tensta.

– Efter flera år av ökad otrygghet tar vi nu krafttag för att vända utvecklingen. Dagens glädjande besked är därför mycket välkommet och kommer bidra till ökad trygghet i Järva-området, säger Erik Slottner.

Totalt 100 ordningsvakter ska anställas i Stockholms stad under 2019 – en satsning som beräknas kosta 70 miljoner kronor.