Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Klassiska Bio Rio firar hela helgen

De snirkliga neonslingorna utanför entrén, den träpanelbeklädda baren i foajén och de röda sammetsstolarna i salongen. Bio Rio på Hornstulls strand i Stockholm är en av stadens bäst bevarade 1940-talsbiografer.

Dess historia är lång. När salongen invigdes i november 1943 rasade andra världskriget i Europa.

– Vi har foton i foajén från premiären, där stockholmarna står finklädda och ska se premiärfilmen ”Vägarnas folk gör revolt” med Ronald Reagan i huvudrollen, berättar Katja Uneborg, verksamhetschef för Bio Rio, som har varit med sedan nystarten av den klassiska biografen i Hornstull.

Biografen nyöppnades som Bio Rio den 3 mars 2009, och exakt åtta år har nu passerat. Det ska firas hela helgen, med röda mattan-premiärer, livemusik, barnkalas och filmfrukost. Folkets hus och parker tog över driften 2008 och öppnade 2009. I dag är man den enda singelbiografen, alltså en bio med bara en salong, i Stockholm som visar film varje dag.

– Det var så man byggde biografer förr. På den tiden, när Hornsgatan var Stockholms biograftätaste gata, byggde man bara singelbiografer. Man kallade det biografteater. Det är också det som vi sedan starten försökt att erbjuda, en bioupplevelse som kan jämställas med ett teaterbesök, säger Katja Uneborg.

– Men man ser ofta när man går på gatorna här att det kan ha funnits biografer i husen. Spåren syns, även på många ställen längs Kungsgatan.

Men Bio Rio har levt kvar. Innan nyöppningen 2009 hette bion Kvartersbion under ett antal år, men man valde att återta namnet Bio Rio – det namn biografen hade när den öppnade första gången 1943.

– Vi klev tillbaka i det gamla från 40-talet, men bytte ut all teknik så att bioupplevelsen blir modern. Vi har gjort en ganska omfattande resa på åtta år, berättar Katja Uneborg och exemplifierar med biobaren, den första i sitt slag i Sverige när den infördes 2011. Där kan besökaren äta middag och dricka ett glas vin till filmen. Från början låg den lite längre ned på gatan, i Salong 4 som den hette. Nu har den flyttat hem till Rio och har fått namnet Aktersalongen. Ett namn som stockholmarna själv har gett sedan läsarna i lokalpressen på Södermalm fått ge förslag.

– Vi fick hundratals svar och förslag, även från göteborgare faktiskt, men det blev Aktersalongen till slut när Södermalmsborna fick rösta.

Arbetet med renoveringen av lokalerna gick varsamt fram, i nära samarbete med antikvarier från Stadsmuseet. Biografens interiör och fasad omfattas av vissa skyddsbestämmelser.

– Det som finns i foajén är original. Där får vi inte rota för mycket, vilket också är bra, säger Katja Uneborg.

Det är arkitekten Albin Stark som ritat Bio Rio, samme man som står bakom Chinateatern.

– Rio betyder flod, och man ser också att han varit väldigt inspirerad av vatten när han ritade lokalen. Ljustaket i salongen ser ut som vågor och det är mycket runda former generellt som ska efterlikna hav och floder, förklarar Katja Uneborg.

Åttaårskalaset firas under hela helgen, på olika sätt. I kväll, fredag, är det premiär i Sverige för filmerna ”Sameblod” och ”Tom of Finland”. Amanda Kernell, regissören till ”Sameblod”, kommer också att presentera filmen före premiären.

– Det känns som två jättefina filmer att fira med, och det är också premiär för barnfilmen ”Bill och Bolla” på lördagen, säger Katja Uneborg.

Det blir barnkalas på lördagen, då även Gunilla Bergström, författaren till ”Bill och Bolla” och böckerna om Alfons finns på plats, och vuxenkalas med röda mattan på fredagskvällen. En jazztrio kommer även att spela musik i foajén före filmerna.

– Nu har de komponerat nyskrivet tangomaterial, lite inspirerat av finska ”Tom of Finland”, berättar Katja Uneborg.

Den morgonpigga kan ta del av firandet på söndagsförmiddagen klockan 10.30, då det blir filmfrukost med visning av just ”Tom of Finland”.

– Vi har jobbat mycket med vad man kan göra mer av en bio förutom att visa film.

Fakta. Visar ”Tom of Finland”

Vad: Födelsedagskalas i dagarna tre för att fira åtta år sedan nyöppningen av Bio Rio.

Var: Bio Rio, Hornstulls strand 3, Stockholm.

När: Hela helgen, med start fredag kväll kl 17.00 då en jazztrio spelar musik i foajén. Röda mattan-premiär av filmerna ”Sameblod” kl 18.00 och ”Tom of Finland” kl 20.45. På lördag hålls premiärkalas för barn kl 13.30. Den morgonpigge kan på söndag kl 10.30 gå på filmfrukost då ”Tom of Finland” (bilden) visas.

Foto: Josef Persson

Pris: Röda mattan-premiär: 120 kronor per film.

Barnpremiär: 60 kronor.

Filmfrukost: 180 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.