Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Klassiska skyltar ska skyddas

Tulo-skylten räddades i sista stund men DUX-skylten på Hötorgsskrapan försvann.
Tulo-skylten räddades i sista stund men DUX-skylten på Hötorgsskrapan försvann. Foto: Anette Nantell och Sam Stadener
I år är det hundra år sedan Stomatolskylten med sina 1 361 glödlampor kom på plats på den gamla Katarinahissen. Ingen skulle väl komma på tanken att montera ner den?

Och får fastighets- och stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M) som hon vill kommer det att krävas rivningslov för att montera ner den lysande tandkrämstuben.

I tisdags kväll utsågs Cloud Nines gula, slingrande neonbokstäver vid Norra Bantorget till Årets skylt, men nu handlar det inte om nya utan om de gamla klassiska skyltarna. Ofta med reklam för utdöda varumärken, men som blivit så självklara i stadsbilden.

Tuloskylten vid S:t Eriksbrons södra fäste var på väg att plockas ner för gott på 1990-talet, men den räddades efter DN:s skriverier och politikernas hot om godisbojkott.

DUX-skylten på första Hötorgsskrapan försvann liksom det bubblande champagneglaset i korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Palladiumskylten på Kungsgatan och spargrisen med mynten vid Gullmarsplan.

Nu efterlyser Kristina Alvendal en tydlig ansvarsfördelning så att skyltar inte bara försvinner.

– Vi bor i världens mörkaste huvudstad. Det är klart att vi ska värna om våra ljusskyltar, säger Kristina Alvendal, som nu föreslår att stadsbyggnadskontoret dels utreder vem som bär ansvaret för skyltarna, dels tar fram en strategi för hur de gamla reklamskyltarna ska bevaras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.