Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/klimataktionsgrupp-blockerade-vagar-i-stockholm/

STHLM

Klimataktionsgrupp blockerade gator i Stockholm

Bild 1 av 4 Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 4 Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 4 Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 4 Foto: Magnus Hallgren

En grupp miljöaktivister trotsade polisen på lördagen och blockerade korsningen mellan Kungsträdgården och Strömbron i centrala Stockholm – för att sätta klimatförändringarna i fokus. 

– Fler liknande aktioner kommer att hållas framöver, säger Joshua Carrl, aktivist i organisationen Extinction Rebellion. 

Viviana Canoilas
Rätta artikel

På lördagseftermiddagen marscherade ett 30-tal miljöaktivister från Mynttorget i centrala Stockholm till korsningen mellan Kungsträdgården och Strömbron. Flera demonstranter bar på pallar och stolar. Flaggor med texten Rebellion extinction hölls också upp. 

– Vi vill uppmärksamma de miljökatastrofer som vi människor direkt drabbas av som bränder, torka och översvämningar och även belysa den pågående massutrotningen av flera djur. Vi vill att politiker säger sanningen och agerar mot klimatförändringarna, säger Joshua Carrl, presskontakt på Extinction Rebellion. 

Miljögruppen beskriver sig själv som en politisk organisation och under lördagen har aktivister runt världen samlats för den första av många internationella upprorsdagar på initiativ av gruppen. 

– Sverige har hoppat på tåget och kommer utföra aktioner i såväl Stockholm som Göteborg, säger Joshua Carrl.

Miljöaktivister blockerar gatan för bilarna för att uppmärksamma klimatförändringarna.
Miljöaktivister blockerar gatan för bilarna för att uppmärksamma klimatförändringarna. Foto: Magnus Hallgren

Framme vid korsningen blåste en kvinna i gruppen i sin visselpipa, flera i gruppen gick då till övergångsstället med sina pallar och stolar och satte sig. När det blev grönt ljus för bilarna satt aktivisterna lugnt kvar. 

Några bilar tutade och en del förare skrek irriterade ”Flytta på er!”. Polisen hotade med att de skulle gripa aktivisterna och skrek: ”Vi kommer att lagföra dem som blockerar korsningen!” Men miljöaktivisterna trotsade. 

Blockaden hävdes dock efter en minut och trafiken flöt på som vanligt igen. Men efter några minuters paus blockerade aktivisterna korsningen igen för att sedan släppa fram bilarna efter några minuter. Detta upprepades flera gånger i nästan två timmar. 

En förare skrek: ”Jag tycker det ni gör är bra, men för mig blir det jobbigt. Snälla – flytta på er!”

– Vi kallar det för civil olydnad. Vi tvingar ingen att sitta kvar och riskera att bli gripen av polisen. Det är något man får bestämma själv, det räcker med att stå på gatan bredvid och stötta, säger Joshua Carrl. 

Trots hot från polisen fick gruppen i Stockholm hålla igång sin aktion tills de bestämde sig för att sluta strax före klockan 16. Polisen tackade några för att de höll sig lugna och agerade fridfullt. 

– Jag tycker att de är en frisk fläkt och har ett bra syfte, vilket är att lyfta fram miljöproblematiken vi har framför oss. Det blev inte stökigt, det är vi nöjda med, säger en polis på plats.  

I London hölls en liknande aktion av tusentals miljöaktivister. Där var aktionen kraftfullare och demonstranterna blockerade fem broar över floden Themsen på lördagen i huvudstaden. Ett 70-tal greps av polisen, rapporterar flera brittiska medier. De brittiska demonstranterna anklagar myndigheterna för att göra för lite för att minska utsläppen av växthusgaser och stoppa klimatförändringarna.