Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/klimataktivister-blockerar-riksdagen-genom-att-spela-doda/

STHLM

Klimataktivister blockerar riksdagen genom att spela döda

02:02. Här blockerar klimataktivister riksdagen genom att spela döda. Ny miljörörelse genomför i dag aktioner över hela världen.

Ett drygt hundratal klimataktivister blockerade riksdagen vid lunchtid genom att spela döda. Klimatnätverket Extinction Rebellion genomförde samtidigt aktioner i London, Paris och städer över hela världen.

– Greta Thunberg är en klimathjälte, nu är det upp till resten av samhället att agera, säger Ossian Rossland Lindvall, talesperson för organisationen.

Rätta artikel

Cirka 100 klimataktivister från den svenska grenen av klimatrörelsen Extinction Rebellion bussades till Stockholm i helgen från både Malmö och Göteborg. Den svenska XR-rörelsen är i sin linda och deltagarna är en brokig mix av klimataktivister, miljövänner och en hel del nyväckta privatpersoner som aldrig tidigare gett sig ut på gatorna med plakat. Extinction Rebellion, som fritt översatt betyder utrotningsuppror, kräver bland annat nollutsläpp av koldioxid redan 2025. 

– Vi vill att regeringen utlöser klimatnödläge. Vi går nu in i en sjätte massutrotning och utrotar arter flera tusen gånger snabbare än normalt. Våra matsystem är hotade och vi riskerar massvält i vår livstid, vi måste agera nu, säger Ossian Rossland Lindvall.

Vid tiotiden på måndagen var Stortorget i Gamla stan fyllt av klimataktivisterna för att locka fler ur allmänheten att delta i manifestationen som marknadsförts hårt på Facebook de senaste dagarna. 

Bild 1 av 6 Ett hundratal klimataktivister från den svenska grenen av klimatrörelsen Extinction Rebellion, XR har under helgen bussats till Stockholm från både Malmö och Göteborg.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 6
Foto: Lisa Mattisson
Bild 3 av 6 Flera fotgängare trotsade klimataktionen och tog sig mödosamt och irriterat igenom den mänskliga muren för att ta sig till Gamla stan.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 6
Foto: Lisa Mattisson
Bild 5 av 6
Foto: Lisa Mattisson
Bild 6 av 6
Foto: Lisa Mattisson

Vid lunchtid rörde de sig mot riksdagen för att göra en ”die in” och lade sig på marken för att spela döda. Med jämna mellanrum vaknade de till liv för att sjunga Händels Lascia ch'io pianga så att det dånade innanför riksdagsväggarna. 

Därefter bildade man en mänsklig mur med hjälp av banderoller för att effektivt hindra alla fotgängare som ville ta sig över bron från Drottninggatan till Gamla stan. 

– Vi vill att folk stannar upp och reflekterar över klimatfrågan. Politiker och människor har för bråttom. I stället för att tänka kortsiktigt måste vi tänka långsiktigt för sju generationer framåt, säger Paula Richter, ansvarig för polisdialogen för Extinction Rebellion.

Långt ifrån alla förbipasserande accepterade att stoppas och tog sig med våld igenom muren. En man ramlade när han tvingades forcera klimataktionen och rusade argt fram till polisen.

– Är det här verkligen lagligt. Jag blir så upprörd, sade mannen upprört.

Polisen valde till en början att låta demonstranterna hålla muren, men efter en dryg timme öppnade man en passage på bron genom att låta poliser vara mänskliga sköldar så att människor kunde passera. 

– Det är en demonstration som saknar tillstånd och den är olaglig för man får inte ställa sig i vägen för folk. Vi försöker ha en dialog med deltagarna för man har en grundlagsskyddad rätt att demonstrera. Därför säger vi att bara de låter människor få komma förbi så får de fortsätta med sin demonstration, säger Tomas Koppelman Hellgren, polisinsatschef.

Flera deltagare ansåg ändå att civil olydnad är ett verkningsfullt och legitimt verktyg för att både påverka politiker och allmänhet i klimatfrågan.

– Det handlar om fredlig civil olydnad. Jag har fått med mig min pappa som aldrig har utfört civil olydnad tidigare. Vi vill en samla kritisk massa av vanligt folk som tillsammans ska bestämma hur vi ska minska våra utsläpp, sade Ossian Rossland Lindvall.

Många förbipasserande som sade sig vara klimatförespråkare och inte alls klimatförnekare, reagerade starkt på att aktivisterna valde att stoppa gångtrafikanter och inte bilister.

Är det inte viktigt att ni får människor med er, inte emot er i klimataktionen?

– Jo, det är klart att det provocerar vissa som drabbas av att inte få passera, men det är inget personligt mot dem. Det är i riksdagshuset lösningen måste ske och därför är aktionen just här. Aktionen skapar ju också diskussion, vilket är hela syftet, säger Daniel Zetterström, aktivist som jobbar för Greenpeace och stöttar XR-rörelsen.

Den enda riksdagspolitikern synlig på plats var miljöpartisten Lorentz Tovatt som själv hade svårt att ta sig till jobbet. Han ville helst inte recensera aktionen, men tog tillfället i akt att EU-valskampanja för sitt parti.

– Jag är inte emot civil olydnad, däremot tycker jag inte att man ska spärra vägen för fotgängare på det här viset. Men jag är intresserad av att veta vad de vill med klimatet. Jag tycker också att politiken måste röra sig framåt mycket snabbare. Inom EU måste vi få fram en tvingande utsläppsbudget, bygga ut järnväg och satsa på förnybar energi, säger Lorentz Tovatt.

Extinction Rebellion, XR, är en ny internationell klimatrörelse som på bara ett halvår fått förgreningar i flera länder. I slutet av förra året genomfördes en manifestation under en offentlig visning av Förbifarten i Stockholm och även då sjöng man Händel för att protestera mot tunnelbygget. Tidigare i år stoppade organisationen trafiken genom att blockera en gata vid Kungsträdgården i en klimataktion. 

XR-aktionen genomfördes samtidigt i London och på ett hundratal platser runt om i Europa. I Sverige väntas fler civila olydnadsaktioner de närmaste dagarna i bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala och Örebro.

Läs mer: Aktivisternas mål är att stänga London