Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/klimatstrejk-och-bensinuppror-intar-gatorna-samtidigt/

STHLM

Klimatstrejk och bensinuppror intar gatorna – samtidigt

Bensinupproret demonstrerar för billigare bensin Sergels torg. Foto: Jonas Lindkvist

På fredagen samlades ungdomar på Mynttorget i Stockholm i en global klimatstrejk. Samtidigt som Bensinupproret demonstrerar för billigare bensin på Sergels torg några hundra meter därifrån.

– Vi demonstrerar mot samma saker, vi vill också ha ett bättre klimat, säger upprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Klockan 13 samlades ungdomar på Mynttorget i Gamla stan när Global Week for Future inleddes med en världsomfattande skolstrejk. Ungdomarna tågade sedan vidare till Medborgarplatsen. 

Samtidigt demonstrerar Föreningen Uppror, där bland annat Bensinupproret 2.0 ingår, på Sergels torg. Rörelsen, som har sin grund i Bensinupproret, har blivit en paraplyorganisation där även Försäkringskasseupproret, Inlandsupproret, Ta hand om våra sjuksköterskor och Landsbygdspartiet ingår.

– Vi demonstrerar mot att bränsleskatterna är på tok för höga, säger Peder Blohm Bokenhielm om sin grupps medverkan och syfte. 

Klimatstrejken vid Mynttorget i Stockholm. Foto: Jonas Lindkvist

En uppenbar kontrast till de klimatstrejkande ungdomarna kan tyckas, men det håller inte Peder Blohm Bokenhielm med om. I stället hävdar han att Bensinupproret 2.0 värnar om miljön och vill ha en hållbar utveckling och genomtänkta beslut från politikerna.

– Vi är inga klimatförnekare utan förespråkar biobränslen och rätten att välja om man vill ha en bil som drivs av el eller biobränsle. Vi vill inte bli påtvingade att bara ha elbilar som regeringen vill införa, säger han.

Att de två demonstrationerna äger rum samtidigt beror på slumpen, enligt Peder Blohm Bokenhielm ansökte de om tillstånd för sin demonstration i augusti, långt före ungdomarnas klimatstrejk. 

Kommer ni att ansluta er till ungdomarnas strejk?

– Nej, vi kommer att gå om varandra så det är tyvärr inte möjligt. Men vi eftersträvar samma mål: ett bättre klimat och mer framåttänk för att minska utsläppen av koldioxiden. Det finns många sätt att göra det på, säger han.