Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Klockan 8.33 kom sonen Walter till världen

Ulrika Blumfelds har längtat och våndats för att föda sitt andra barn. Ska hon få plats på BB, ska hon spricka, ska barnet vara friskt?  DN har följt henne genom väntan, smärtan och lyckan.

Födelsen var planerad till torsdagen den sjätte mars. Det har hunnit bli lördag och ännu inget barn i sikte.

Vi har följt henne sedan januari då hon skrev ett öppet brev till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Förlossningskrisen hade bara börjat och barnmorskebristen förväntades bli värre, just när Ulrika Blumfelds skulle föda.

”Jag är rädd för att inte få komma in i tid, rädd för att få föda i ett arbetsrum, rädd för att inte få stöd under förlossningen, rädd för att barnet ska skadas och rädd för att själv få ett sargat underliv”, skrev hon till landstingsrådet.

Filippa Reinfeldt svarade med vändande post.

”Varken du Ulrika eller andra kvinnor ska behöva vara rädda för att föda i Stockholm. Det är en av ­världens säkraste platser att föda på.”, skrev sjukvårdsslandstingsrådet.

Stockholm må vara en av världens säkraste platser att föda på, men långt ifrån landets säkraste. DN:s granskning har visat att förlossningsskador är vanligast i Stockholm. Här spricker mödrarna mer än i övriga landet. I Stockholm är det också svårt att få komma in på förlossning. Förra året fick 2 000 kvinnor föda på fel BB, cirka hundra skickades till ett annat län.

Så Ulrika Blumfelds har vankat i orolig väntan i stället för längtan. Först när Sanna Nielsen tagit hem schlagern på lördagskvällen kommer det förlösande samtalet.

– Vattnet har gått. Jag har ringt Södersjukhuset men de vill att vi avvaktar tills värkarna kommer i gång. Jag ska ringa i natt igen för besked, säger Ulrika.

Hon är ändå lättad att allt är i gång. Första förlossningen tog 24 tuffa timmar men andra barnet sägs gå snabbare. Men i Stockholm hålls föderskorna hemma i det längsta för att klara trycket. Och trycket har varit hårt på Sös tolv platser i veckan. På fredagen skickades sex mödrar till andra sjukhus för att föda.

Sent på söndagskvällen händer så äntligen något och hon får komma in. Klockan kvart över elva landar hon och maken Sebastian på Sös parkering. På förlossningsavdelningen har nattskiftet gått på och alla sängar utom en är fyllda. Sebastian och Ulrika gör sig hemmastadda i ett rum. Bullar upp med Ballerinakex, Trocadero och mobiltelefoner. Barnmorskan Mari Lönn gör en första kontroll. Hon är bara två centimeter öppen, det kommer att bli en lång natt.

Barnets hjärtljud kluckar som en trivsam ljudmatta i bakgrunden. Ulrika sitter och ligger om vartannat. Värkarna kommer stötvis. Då kan hon inte prata, bara andas.

– Tänk att ligga hemma och göra det här alldeles själv. Man är helt utlämnad och har ingen kontroll över kroppen. Det är urkrafter, man behöver bra instruktioner, annars skadar man sig, säger Ulrika mellan flåsen.

Barnmorskan och undersköterskan Carina jobbar i team och dyker in på rummet var tjugonde minut. Kontrollerar hjärtslag och värkintensitet. De kryssar mellan Ulrika och en annan kvinna på väg att föda i rummet intill. Vid tretiden på natten blir värkarna starkare och Ulrika vill ha smärtlindring.

– Jag vill förvarna i god tid för jag vet att det finns färre narkosläkare på sjukhuset på helgnätter, och det tar ett tag innan epiduralen verkar, i värsta fall hinner den inte verka innan det är dags, säger Ulrika Blumfelds.

Epiduralbedövning används oftare i Stockholm än övriga landet. På Karolinska får sju av tio bedövningen som minskar krystreflexen och kan fördröja förlossningen. Den ökar också risken för sugklocka vilket ger fler förlossningsskador.

– Samtidigt är den bra för att man får en avslappnad kvinna. Den som har väldigt ont jobbar emot, har svårt att slappna och har adrenalinpåslaget hela tiden, säger barnmorskan Mari Lönn.

Vid fyratiden hastar narkosläkaren in i blå kläder med en grön hätta över håret. Effektivt och säkert sätter hon en nål i ländryggen. Matar in en lång tunn kateter med tummen som skjuter bedövningsvätskan rakt in i ryggmärgen. Efter en halvtimme är Ulrika i himlen.

– Den som uppfann epidural borde få fredspriset! Den är fantastisk, förra gången satte den i gång förlossningen också, säger Ulrika lyriskt och lätt morfindrogad.

Timmarna går och Ulrika får svårare värkar men inga krystvärkar. Vid sjutiden ska barnmorsketeamet gå av sitt pass.

Överlämningen till barnmorskan Annika Dahl och undersköterskan Nina Näslund går snabbt. Kvinnan intill har just fött och behöver hjälp. Sebastian är parkerad i pappafåtöljen och följer förlossningen med ena ögat i mobilen. Han tippar att barnet föds vid halv nio och är helt lugn trots att det verkar dra ihop sig.

– Om föräldrar surfar på mobilen när man kommer in på rummet då vet man att allt är under kontroll. Då är det i alla fall inte jättejobbigt just då, säger Annika Dahl och ler.

Hon och sköterskan är tillbaka när Ulrika går in i krystvärkar. Hon hänger över sängkanten i upprätt läge och barnmorskan masserar tröstande över ryggen. Det gör ont, så ont att det känns i oss alla.

Ulrika är nu öppen tio centimeter och ställer sig på knä redo att föda. Först skymtar bara ett litet huvud med mörkt tjockt hår. Efter ett par snabba krystvärkar åker barnet rutschkana ut i barnmorskans händer. Pojken skriker högt innan han ens andas och vevar friskt med både armar och ben. Sebastian förses med sax och klipper av navelsträngen.

– Jag vill att han ska heta Walter, men det är långt ifrån klart än, många kommer att vilja säga sitt, säger Sebastian och ler snett.

Moderkakan förlöses och barnmorskan kontrollerar att den är hel och undersöker underlivet efter skador.

– Det ser fint ut, bara lite skavsår, jag syr något stygn för säkerhets skull, så att inte blygdläpparna växer ihop när det läker, säger Annika Dahl.

Walter vägs in på 3 620 gram och är en halv meter lång. Pappa Sebastian som är helt slut får överta förlossningssängen. Ulrika har bara ögon för sin nya kille. Hon har fått fantomkrafter av alla endorfiner och strålar ikapp med sonen i pappafåtöljen.

På tygtavlan i korridoren fästs ytterligare en nål till nattens barnskörd, två pojkblå och en flickröd. Förlossningen har varit full hela natten och tre kvinnor har skickats vidare till nya BB Sophia.

– Jag tror kanske ändå inte att BB Sophia kommer att avlasta oss så mycket. Dels tar de bara helt fullgångna och friska mammor, men också för att många vill föda nära där de bor, säger Annika Dahl.

Södersjukhusets tolv platser är dygnetruntbemannade med sex barnmorskor och lika många undersköterskor. En senior barnmorska är dessutom centralt placerad i receptionen för att hugga i där det behövs och ytterligare en barnmorska svarar i telefonen. Många tycker att en barnmorska per förlösande kvinna borde vara standard.

– Jag vet inte om det är lösningen. Vi har ”one to two care”, men i slutskedet kan man ju bara ha hand om en i taget. Enligt statistiken har vi bara något fler akuta kejsarsnitt och färre sugklockor än till exempel Södra BB som har ”one to one care”, säger hon.

Vad är lösningen då?
– Fler och mindre enheter, vi behöver fler förlossningsplatser men också fler BB-platser. I dag fastnar många hos oss, ibland upp till ett dygn för att BB inte har plats, tyvärr ska en BB-avdelning stängas nu också.

Familjen Blumfelds har två timmar på sig att vila på rummet innan nästa födande ska in. Ulrika erbjuds plats på patienthotellet med färre barnmorskor än på BB-avdelningen. Eller vill hon åka hem direkt?

– Nej, jag har längtat efter vyn över Årstaviken, och jag hoppas att bebishotellet har roomservice. Det känns skönt och tryggt att vara kvar här och få njuta av den här gullungen, säger Ulrika Blumfelds.

Jag ställer frågan fast den är besvarad på alla sätt – hur känns det?

Ulrika bara ler.

Stockholms mammor

Statistik från Socialstyrelsen 2012. Värden för riket inom parentes.

Ålder för förstföderskor
29,9 år (28,4)

Väljer att få epiduralbedövning:
60 % (50)

BMI (Body mass index)
24,0 (24,8)

Andel rökare
2,8 % (4,5)

Vart fjärde barn föds i Stockholm

Förlossningar: 28 117 (110 754)

Flickor: 48,9 procent

Pojkar: 51,1 procent

Tvillingfödslar: 857 (3 044)

Planerade kejsarsnitt: 11,2 procent (8,6)

Akuta kejsarsnitt: 9 procent (8,2)

Allvarliga bristningar förstföderskor: 7,2 procent (5,8)

Sätesbjudningar: 3,2 procent (2,9)

Högst två dagars vårdtid: 31 procent (23)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.