Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Klocktorn revs – nu ångrar sig Moderaterna

Foto: Lars Epstein

Moderaterna i Stockholms stadshus ångrar sig och bygger upp det rivna klocktornet vid Norra station igen.

– Jag är väldigt glad över att vi nu har en lösning för klocktornet. De bostäder och kontor som kommer byggas intill klocktornet får en referenspunkt och ett tydligt landmärke för Hagastaden, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

– Jag vet att många blev ledsna när klocktornet revs och vi kommer därför att bygga upp klocktornet för att markera Norra Stationsområdets historia. Jag hoppas att det kommer att vara en kulturhistorisk symbol även för den nya stadsdelen Hagastaden, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Tornet revs på Alla hjärtans dag i februari, trots att dåvarande moderata stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal i kommunstyrelsen för nästan exakt fyra år ordagrant sade: ”Det gamla stationshuset, 'Klockhuset', ryms inte inom stadsdelens nya plan. Själva klocktornet kan dock sparas och bör bevaras på lämplig plats inom planområdet”.

Några dagar efter rivningen förklarade Regina Kevius att ingen av stadens förvaltningar ville ta ansvar för tornet.

– Jag kan inte bara säga åt en förvaltning att ta hand om det, sade hon.

Ytterligare några dagar senare annonserades Klockhuset ut på Blocket tegelsten för tegelsten för 16 kronor styck. Totalt 1 350 000 stycken handslagna gamla tegelstenar.

Det återuppbyggda tornet uppförs som en konstnärlig utsmyckning och placeras i det kommande parkstråket norr om korsningen Norra stationsgatan–Hälsingegatan, nära dess ursprungliga plats.

Kostnaden är 11,7 miljoner kronor och tas inom ramen för Hagastadsexploateringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.