Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/knark-hittas-pa-forskolor-barnen-kan-stoppa-det-i-munnen/

STHLM

Knark hittas på förskolor: ”Barnen kan stoppa det i munnen”

Polisen har larmat i sociala medier om att det förekommer narkotikahantering på förskolegårdar i Järva. Foto: Magnus Hallgren

Det senaste året har anmälningar om att narkotika hittas på förskolor ökat i Järva i Stockholm. I torsdags påträffade polisen knark till ett värde av 300.000 kronor i närheten av en förskola i området.

– Barnen kan stoppa det i munnen, säger Karin Bylund som är chef för fem förskolor i Tensta där man hittat både marijuana och tabletter.

Rätta artikel

Det är lunchtid och några barn rör sig över den vårlummiga förskolegården. Karin Bylund som är förskolechef för denna och fyra andra förskolor i Tensta står i skuggan och pekar mot en mindre byggnad på gården.

– Det kan vara under husen i springor eller omkring gavlar. Jag har sagt att ingen ska röra det man hittar, utan direkt ringa polisen som får ta hand om det.

Karin Bylund berättar att både marijuanakakor, pulver och tabletter har hittats på förskolornas gårdar det senaste året. 

– Tabletter känns extra obehagligt, det kan ju barnen stoppa i munnen, säger hon.

Varje morgon går förskolepersonalen igenom gårdarna, dels för att rensa bort skräp, men också för att säkerställa att det inte finns narkotika någonstans. 

– Det är inte ofta vi har hittat något, men det har hänt kanske sju gånger det senaste året. Tidigare var det kanske en eller ett par gånger per år, säger Karin Bylund.

En anledning till ökningen tror hon kan vara att polisen har varit mer närvarande i centrum och kring tunnelbanan. Det har medfört att de människor som brukar och säljer knark flyttat till andra platser.

Förskolechefen Karin Bylund berättar att personalen inleder varje dag med att kontrollera gårdarna för att säkerställa att det inte finns narkotika någonstans. Foto: Magnus Hallgren

Även från polisens håll ser man en ökning av anmälningar gällande narkotika på förskolor i Järvaområdet.

– Jag kan inte säga exakt, men det handlar om ett tvåsiffrigt antal händelser med narkotika på förskolor i år. Då är det både polisen som hittat narkotika eller människor som brukar det och förskolepersonal som hittar och anmäler, säger Christoffer Bohman, polischef i Rinkeby.

Han berättar att förskolorna också används som försäljningsplatser. Vid sina tillslag har polisen framför allt hittat cannabis, kokain och olika slags tabletter.

– Orsaken till att människor vistas på förskoleområdena är att det är platser som är behagliga att hänga på. De är undanskymda och ganska nära etablerade handelsplatser. Det finns också sittmöjligheter.

Polisen har nu riktat sitt arbete mot förskolor för att få stopp på narkotikahanteringen där. I ett inlägg på Facebook skriver polisen i Rinkeby att man i torsdagskväll påträffade två kilo narkotika med ett gatuvärde på ungefär 300.000 kronor i närheten av en förskola i Kista.

Christoffer Bohman säger att han inte känner till något fall från i år där förskolebarn fått tag på narkotika.

– Förra året var det en händelse där ett förskolebarn hittade en större mängd narkotika, men det var inte på ett förskoleområde. 

Människorna som vistas på förskolorna och hanterar knark är framför allt unga vuxna, enligt polisen.

Man hade, när man byggde miljonprogrammen, en välvilja, men det blev inte bra

– Järva har en stor andel ungdomar och unga vuxna jämfört med andra stadsdelar. Sedan är det också en annan gatubild. I Järva hänger man inte hemma hos varandra, som man gör i andra stadsdelar. Man hade, när man byggde miljonprogrammen, en välvilja, men det blev inte bra. Det har blivit bostäder som gynnar utanförskap, där man nästan byggt in problem, säger Christoffer Bohman.

Ole-Jörgen Persson (M) är ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Han ser allvarligt på att narkotika hittas på förskolor i stadsdelen och vill se att åtgärder vidtas. Bland annat ska ordningsvakter, via ett avtal som stadsdelen har med ett vaktbolag, koncentreras kring de förskolor som är mest utsatta, när verksamheterna stänger för dagen. Han vill också se en utökad samverkan med polisen.

– Det är viktigt att vi har en gemensam lägesbild av hur detta ser ut. Vi är också öppna för att, via stadens trygghetsfond, ansöka om medel för rent fysiska investeringar. Det kan handla om förstärkt belysning som lyser när någon rör sig i området och att ta bort träd och buskar som är perfekta gömmor för narkotika, säger Ole-Jörgen Persson.

I ett långsiktigt perspektiv säger han att både staden och stadsdelarna i Järvaområdet bland annat utökat verksamheten för sociala insatsgrupper, SIG, där unga bland annat får hjälp med att sluta begå brott.

– Men jag vill också understryka föräldraansvaret. Jag vill verkligen uppmana föräldrar och de sociala nätverk som finns att ännu mer hålla koll på var unga befinner sig när de egentligen borde vara hemma.

Teckningar i vattenfärg pryder väggarna där Karin Bylund och två av förskolans pedagoger sitter. De säger att de inte märkt någon större oro bland personal och föräldrar. Några föräldrar har hört av sig efter att det rapporterats om narkotikafynden i media, men de flesta verkar vara trygga i att förskolan har läget under kontroll. 

Karin Bylund säger att något som oroar henne mer än att barn ska komma i kontakt med knark på förskoleområdet är hur deras framtid kommer se ut när de kommer upp i skolåldern. Hon och förskolepersonalen berättar bland annat att föräldrar de möter upplever svårigheter i föräldraskapet.

– Vi har samverkansgrupper med skola, förskola, socialtjänst, föräldrarådgivare och fältarbetare. Och vi upplever ofta likartade saker. Man behöver stärka föräldraskapet. Det jobbar vi med på många nivåer. 

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, uppmanar föräldrar att hålla bättre koll på vad deras unga gör. Foto: Magnus Hallgren

Samtidigt vittnar Karin Bylund om att föräldrars förutsättningar för att kunna hjälpa sina barn ser olika ut. Förskolepedagogerna berättar att de försöker stödja föräldrar i att bland annat tidigt hitta aktiviteter för barnen, men att det skulle underlätta om det fanns mer sådana i området.

– Vi har också föräldrar som betalar dyra pengar för andrahandslägenheter och till exempel bor sju personer i en tvåa. Och att sitta och göra läxan i en sådan miljö är inte helt lätt, säger Karin Bylund. 

Hon säger att hon ser hur barn som fått extra stöd i förskolan inte alltid får samma hjälp i skolan och därför riskerar att halka ur.

– Då är risken större att de också hamnar utanför samhället och dras in i missbruk. 

Läs mer: Polisens vädjan om hjälp sprids i sociala medier: ”Det har gått för långt”