Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/knarkkurirer-fick-flerariga-fangelsestraff/

STHLM

Knarkkurirer fick fleråriga fängelsestraff

Väninnorna packade 250 kilo cannabis i Ikeakassar i en Volvo. Kvinnorna stoppades sedan av polis vid Lindhagensplan i Stockholm. Till höger syns delar av partiet när det anlänt till Nationellt forensiskt center för analys.
Väninnorna packade 250 kilo cannabis i Ikeakassar i en Volvo. Kvinnorna stoppades sedan av polis vid Lindhagensplan i Stockholm. Till höger syns delar av partiet när det anlänt till Nationellt forensiskt center för analys. Foto: Polisen

Den 28-åriga kvinnan hävdade att hon inte visste att det var 250 kilo cannabis i Ikea-kassarna som hon och väninnan stuvade in i en Volvo. På fredagen dömdes de till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Stockholms tingsrätt har kommit fram till att det är ställt utom allt rimligt tvivel att de fem personer som åtalades efter att polisen gjort ett av de största beslagen av cannabis i augusti förra året är skyldiga till narkotikabrott – tillsammans hanterade de drygt 372 kilo av drogen.

Narkotikan fraktades till ett garage i frihamnen I Stockholm i en polskregistrerad lastbil. Den var gömd i två specialkonstruerade ventilationsskåp som enligt fraktsedlarna kom från Spanien.

Vid garaget väntade två kvinnor, båda tidigare okända för polisen i narkotikasammanhang. De hade väntat vid i flera timmar när lastbilen anlände och tog hand om urlastningen. Båda döms till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Till garaget kom också två män, en student från Malmö som packade ner 29 kilo av narkotikan i en resväska, samt en tidigare kriminellt belastad man från Stockholm, som i två medhavda sportbagar tog hand om 19 kilo av drogen. 

Männen döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Utanför garaget stod en 17-åring som nu döms till ett år och sju månaders sluten ungdomsvård för synnerligen grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott då han förvarade ett vapen hemma i sitt pojkrum.

01:33. Här slår polisen till och gör ett av de största beslagen av cannabis hittills i Sverige.

Kammaråklagare Zilla Hirsch bild av de fem nu dömda är att de i utbyte mot ersättning agerade knarkkurirer åt ett kriminellt nätverk – utan att de insåg hur mycket de riskerade. En teori är att de fick ”jobbet” i tron att de skulle gå under polisens radar – med tanke på att ingen av dem tidigare figurerat i den här typen av sammanhang.

Samma dag som narkotikan anlände hade dock polisen kontaktats av mannen som ägde garaget. Han uppgav att han var mycket rädd och skakad då han mer eller mindre mot sin vilja hyrt ut sitt garage för 25.000 kronor till en person. Han misstänkte att det skulle begås ett brott och polisen tog honom på allvar och satte span på garaget som videofilmades. 

Endast en av de dömda, en 26-årig kvinna, erkänner att hon befattat sig med narkotikan, övriga nekar till brott. De uppger att de inte förstod att det var narkotika som de skulle hantera. 

Men tingsrätten tror inte på deras förklaringar. Ingen har heller velat berätta vilka som bett dem utföra jobbet. På filmerna tycker tingsrätten att man kan se att de agerar medvetet och utan att tveka. De hade med andra ord uppsåt att begå brott, något som samtliga advokater förnekat.

När rättegången avslutades i februari i år menade advokaterna att deras klienter lurats att utföra uppdraget. 

– Min klient var där för att hon, på en spontan förfrågan, lovat att följa med sin väninna som skulle hämta en sak åt sin mamma. Varför skulle en 28-årig grundskollärare med ordnat socialt liv och utan brottsregister helt plötsligt bestämma sig för att hantera det nästa största cannabis beslaget genom tiderna? Det är orimligt, sa till exempel 28-åringens advokat Jonas Granfelt då.

Stockholms tingsrätt delade alltså inte hans uppfattning, utan gick helt och hållet på åklagarens yrkanden.

Klart står dock att den här historien väcker fler frågor än svar. Huvudmännen bakom det stora partiet med cannabis, värt 37 miljoner på gatan, har inte åtalats och vilken roll den man vars tips ledde till att polisen slog till har inte heller klargjorts offentligt.

Läs mer: 28-årig lärare greps med 250 kilo narkotika i bilen