Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/knivskurna-pojkar-har-fatt-lamna-sjukhuset/

STHLM

Pojke anhållen för försök till mord efter knivskärning

De två elever som knivskars på Internationella Engelska skolan i Tyresö har fått lämna sjukhuset.
De två elever som knivskars på Internationella Engelska skolan i Tyresö har fått lämna sjukhuset. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den pojke som greps på onsdagen efter knivdådet på Engelska skolan i Tyresö har anhållits. Åklagare Nicklas Englund uppger för Mitt i att pojken som är född 2003 är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. 

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

Enligt Nicklas Englund kan brottsrubriceringen komma att ändras. 

– Erfarenhetsmässigt, när det gäller unga personer, ändras den ofta till grov misshandel, men jag vet inte än hur det blir i det här fallet, säger åklagare Nicklas Englund till Mitt i.

De två pojkar födda 2003 som under onsdagen blev knivskurna efter ett bråk på Internationella Engelska skolan i Tyresö har fått åka hem från sjukhuset. Det bekräftar skolans kommunikationschef Emma Rheborg. 

– De fick lämna sjukhuset igår, de är hemma och återhämtar sig, säger Emma Rheborg, kommunikationschef Engelska skolan.  

Det var under onsdagen som polis larmades till skolan efter att ett bråk uppstått på skolan. Under bråket drog en elev kniv och skadade två andra elever. Bråket ska enligt skolans bedömning bottna i en konflikt som uppstått på jullovet. Efter händelsen stängdes skolan för dagen och polisen inledde en förundersökning om försök till mord.

Åklagare meddelade på torsdagen att den brottsmisstänkte pojken fortfarande var frihetsberövad och att det senast på lördag skulle beslutas om han ska begäras häktad eller släppas på fri fot. Han är fortsatt misstänkt för mordförsök.

– Frihetsberövandet av den unga personen kvarstår, i nuläget har jag ingen mer information. Allmänt fungerar det så att för den som är 15 år så krävs det synnerliga skäl för både anhållande och häktning, men när en brottsmisstanke är så pass allvarlig som denna kan det ibland finnas anledning att även unga personer fortsätter att vara frihetsberövade, säger kammaråklagare Nicklas Englund.

Elevernas skoldag började något senare på torsdagen. Men i övrigt fortsatte verksamheten som vanligt med en ökad vuxennärvaro, berättar Emma Rheborg. Skolan kommer efter händelsen att se över sina säkerhetsrutiner. 

– När någonting allvarligt händer så ser man alltid över sina rutiner. Men vi har en förhållandevis bra grundsäkerhet med en reception innanför den enda ingången, vi har koll på elever och personer som rör sig i skola. 

Frågan om den brottsmisstänkta pojken kommer att få gå kvar på skolan är ännu inte utredd.

– Vi kommer titta på de frågorna, men inget beslut är fattat och vi har inte fokuserat på det ännu. Vi ägnar oss åt barnen och personalen i nuläget. Men vi kommer att säkerställa att det är säkert för alla barn på skolan och att ingen känner sig otrygg, säger Emma Rheborg.