Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kolonilotter-anlaggs-pa-soderhallarnas-tak/

STHLM

Kolonilotter anläggs på Söderhallarnas tak

Söderhallarna ritades av arkitekten Bo Kjessel i postmodern stil och stod färdigt 1992. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Taket till Söderhallarna ska förses med 20 minikolonilotter som lottas ut till lika många stockholmare. Initiativet löper över sommaren.

Rätta artikel

Takträdgården är en del i fastighetsbolaget Atrium Ljungbergs omdaningsplaner för det kvartssekelgamla huset vid Medborgarplatsen. Kolonilotterna är på en knapp kvadratmeter.

– Det är en pallkragesplantering. Men de som vinner lotteriet får tillgång till takterrassen och kan dricka kaffe och äta lunch där, säger Cecilia Lindgren, marknadsansvarig för Söderhallarna på Atrium Ljungberg.

Intresserade personer skriver en anmälan med en kort motivering på Söderhallarnas hemsida. Odlingsplatserna kommer lottas ut till de med bäst angivna skäl och i början av juni ska det vara klart vilka de tillfaller. Vinnarna behöver inte betala någonting och kan botanisera på taket till och med september.

– Det är viktigt att man tar hand om lotten. Vem som helst kan söka men eftersom det handlar om växter är det bra om man bor relativt nära, säger Cecilia Lindgren.

Stockholms stad sålde Söderhallarna för tre år sedan för att finansiera renoveringen av Forsgrenska badet i grannbyggnaden Medborgarhuset.

Likt med flera andra saluhallar och varuhus – däribland NK och Ringen – är ambitionen att Söderhallarna ska bli en ”mötesplats” där olika aktiviteter samlas. Bland annat ska det utredas om 20 kollektivboendelägenheter ska uppföras på taket och det finns enligt Stockholmdirekt planer på storskalig stadsodling, ”food-tech” och en eventuell nattklubb.

– Vi sitter i diskussioner med staden om Söderhallarna och tar små kliv framåt. Än har vi ingen officiell tidsplan, säger Mikael Gillerlöw, fastighetschef för Medborgarplatsen och Liljeholmen på Atrium Ljungberg.

Läs mer: De odlar matfisk och grönsaker i källaren 

Guide: Så blir du mer klimatsmart