Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kommun-varnar-for-bad-i-sjo-efter-oljeutslapp/

STHLM

Kommun varnar för bad i sjö efter oljeutsläpp

Oljeutsläppet i Drevviken upptäcktes vid lunchtid på måndagen av en orolig medborgare som larmade Södertörns Brandförsvar. Foto: Abbas Reyhanian

Undvik bad och låt inte hundar dricka vattnet i Drevviken den närmaste veckan, varnar Tyresö kommun. Ett stort oljeskimrande bälte spred sig över hela Hanviksviken på måndagen och polisen misstänker miljöbrott.

En orolig medborgare upptäckte oljeutsläppet i Drevviken vid lunchtid på måndagen och larmade brandförsvaret. Enligt Tyresö kommun kommer oljeutsläppet från en av dagvattenledningarna.

– Vi vet inte hur stort utsläppet är. Men det är mer än ett vanligt oljebyte på en bil. Det kan röra sig om ett fat kanske, mindre än hundra liter. Men det blir mycket yta när man häller ut det i sjön, säger Mikael Öholm, driftingenjör på Vatten och avlopp, Tyresö kommun.

Oljeutsläppet är polisanmält och utreds av polisen som ett miljöbrott. I nuläget finns ingen misstänkt.

– Utsläppet kommer en bit uppifrån ledningsnätet, men exakt från vilken punkt vet vi inte. Vi vet inte heller exakt när utsläppet skedde, säger Mikael Öholm, driftingenjör på Vatten och avlopp, Tyresö kommun.

Kommunens sugbilar har tagit upp det mesta av oljespillet. Kvar är en lättflytande oljehinna som stängts in med länsar och nu ska absorberas av uppsugningsmaterialet.

– Det är ungefär som en gigantisk tampong som ligger och flyter och samlar in oljan. De ligger i tills de blir helt mättade och då byts de ut. Det går inte blixtsnabbt, det kommer säkert att en vecka innan allt är borta. Till dess varnar vi för bad och att för att låta husdjur dricka av vattnet, säger Mikael Öholm.

Kustbevakningen dokumenterade oljebältets spridning och omfattning under tisdagen från en helikopter. Södertörns brandförsvar räknar med att vara klar med den akuta insatsen under eftermiddagen.

– Vi jobbar fortfarande med att stoppa oljan från att sprida sig och lagt ut länsar som en flytande barriär. Vi vet inte hur oljan kommit i dagvattenbrunnen, men det är en enskild händelse och det fortsätter inte att komma mer olja, säger Mikael Nygren, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt brandförsvaret är den här typen av oljeutsläpp relativt ovanliga i Stockholmsregionen.

– Men nu har det hänt två gånger på mindre än sex månader att vi har hanterat utsläpp av petroleum produkter. Det kan handla om okunskap eller rena olyckshändelser, säger Mikael Nygren. 

Läs mer: Oljeutsläpp i Stockholms skärgård