Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kommunal chef får lämna sin tjänst efter DN:s granskning

Trafikkontoret i Stockholm.
Trafikkontoret i Stockholm. Foto: Googlemaps

En chef på Trafikkontoret i Stockholms stad har attesterat fakturor för över en kvarts miljon kronor till sitt eget bolag. Det visar DN:s granskning.

Trafikkontoret inleder nu en intern utredning och chefen har blivit av med sin tjänst.

Trafikkontoret ansvarar för Stockholms trafiknät och har en budget på cirka två miljarder kronor. I centrum för historien står enheten för konstbyggnadsteknik som bland annat har hand om stadens broar, tunnlar och offentliga toaletter.

DN kan i dag avslöja att chefen för den aktuella enheten under nio års tid har attesterat fakturor till sitt familjebolag, en kommunikationsbyrå där han själv sitter i styrelsen, tillsammans med sin fru, son och svärdotter. Sonen är vd för bolaget och har vid flera tillfällen stått som referensperson på fakturorna till Trafikkontoret.

Läs mer: Lät anlita sonens sambo för miljontals kronor

Tjänsterna har rört utformning och i vissa fall tryckning av broschyrer för sammanlagt 253.000 kronor, exklusive moms.

Hanteringen sker i strid med både Trafikkontoret och Stockholms stads riktlinjer. Den som attesterar fakturor får enligt regelverket ”ej kontrollera in- och utbetalningar av personlig karaktär”, vilket till exempel innefattar ”bolag och föreningar där den kontrollansvarige eller närstående har ägarintressen eller ingår i ledningen”.

Enhetschefen har efter att Dagens Nyheter begärt ut uppgifter blivit av med sin chefsposition och han utreds nu av Trafikkontoret. Engagemanget i bolaget är redovisat som bisyssla till arbetsgivaren, men chefen säger till DN att han ändå är ångerfull inför sitt agerande och beställningarna från familjens bolag.

Läs mer: Anlitade stadens byggkonsult till sin privata sommarstuga

– Det är klart att man har känt till att det är mindre lämpligt men jag har handlat väldigt godtroget. Jag har tänkt att fakturorna är konterade på ett korrekt sätt.

– Det var klumpigt och idiotiskt att göra så här, men situationen har i slutändan inneburit bästa möjliga pris för staden. Och jag och min fru har inte haft någon personlig vinning av det. Vi är oavlönade.

Lars Jolérus är avdelningschef på Trafikkontoret och den aktuella enhetschefens chef. Han reagerar på uppgifterna om chefens attestering av fakturor till sitt eget bolag.

– Det är absolut inte tillåtet och det var en direkt anledning till att jag arbetsbefriade honom i går när jag kom tillbaka från semestern (i början av veckan).

På vilket sätt bryter det mot Trafikkontorets regelverk?

– Man får inte köpa av sig själv. Det är helt enkelt så. Det går inte att missa och det borde man inte ens ha en policy för att hålla reda på, säger Lars Jolérus.

För några år sedan skakades din avdelning av en mutskandal vid ombyggnaden av Söderledstunneln. Vad säger det att nya oegentligheter uppdagas?

– Jag vet inte om det säger så mycket, det kan hända på vilken avdelning som helst. Vi lärde oss saker av Söderledstunneln, har vidtagit åtgärder och vi måste lära oss saker även av detta, säger Lars Jolérus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.