Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 17:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kommunal-far-ratt-munskydd-och-visir-ett-maste/

STHLM

Kommunal får rätt – munskydd och visir ett måste

Stockholms stad har överklagat beslutet, som Kommunal ser som prejudicerande.
Stockholms stad har överklagat beslutet, som Kommunal ser som prejudicerande. Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmiljöverket ger kommunal rätt och förbjuder Serafens vård- och omsorgsboende i Stockholm från att låta anställda utföra ”patientnära arbete” utan munskydd och visir. Kommunal ser beslutet som prejudicerande.
– Jag kan inte tänka mig att Arbetsmiljöverket skulle bedöma likadana situationer på andra ställen annorlunda, säger Peter Olsson, huvudskyddsombud för Kommunal inom äldreomsorgen på Kungsholmen, till Kommunalarbetaren. 

TT Text

Fackförbundet Kommunal har i flera dagar varit i konflikt med Serafens vård- och omsorgsboende på Kungsholmen i centrala Stockholm på grund av att arbetsgivaren ansett att munskydd inte behövts i kontakten med brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19. 

Efter att kommunal lagt ett skyddstopp blev det upp till Arbetsmiljöverket att avgöra frågan. Beskedet, som kom under tisdagskvällen gav Kommunal rätt, rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

Arbetsmiljöverket förbjuder därmed Serafens vård- och omsorgsboende att låta anställda utföra patientnära arbete utan munskydd och visir. Bryter man mot det förebudet åläggs man med ett vite om 100.000 kronor. 

Kommunal ser beslutet som prejudicerande och menar att det kan få betydelse för alla medlemmar som arbetar nära misstänkt eller konstaterat coronasmittade.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin är nöjd.

– Det är klart att det är väldigt bra för medlemmarna i Kommunal att Arbetsmiljöverket har sagt att under de här omständigheterna ska de inte behöva jobba, säger han till TT och understryker att frågan om skyddsutrusning är av största vikt för Kommunals medlemmar.

– Vi beslutade om stoppet eftersom vi ansåg att det var fara för liv och hälsa och Arbetsmiljöverket, utifrån den arbetsmiljölagstiftning som finns, har gjort bedömningen att det var rätt. Vi ser det här som att det är prejudicerande nu för hela Sverige, säger han.

Arbetsmiljöverket understryker däremot att varje situation ska bedömas för sig.

– Vi kan inte säga att det är prejudicerande i ett sådant här läge. Man måste göra en bedömning från fall till fall, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket till TT.

Stockholms stad har överklagat beslutet. 

– Nu fick vi ett prejudicerande beslut som gäller i hela Sverige hur man ska se på skyddsutrustning och vilka som är minsta möjliga nivåer. Jag kan inte tänka mig att Arbetsmiljöverket skulle bedöma likadana situationer på andra ställen annorlunda, säger Peter Olsson, huvudskyddsombud för Kommunal inom äldreomsorgen på Kungsholmen, till Kommunalarbetaren.