Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-29 05:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kommunal-kraver-att-karolinska-drar-tillbaka-varsel/

STHLM

Fack på Karolinska kräver att varsel dras tillbaka

Varslet på Karolinska ligger fortfarande kvar.
Varslet på Karolinska ligger fortfarande kvar. Foto: Magnus Hallgren

Karolinska universitetssjukhuset som planerar för att kunna ta emot ett stort antal coronasmittade patienter har samtidigt varslat undersköterskor och läkare om uppsägning. I ett brev till sjukhusledningen kräver Kommunal att varslet av förbundets medlemmar på universitetssjukhuset dras tillbaka. Läkarföreningen håller med.

Den närmaste tiden väntas Karolinska universitetssjukhuset, i likhet med andra sjukhus i Stockholmsregionen, att ställa om för ett akut omhändertagande av coronapatienter. Det kommer att kräva stora insatser från akutsjukvården, som redan har en ansträngd personalsituation. Samtidigt ligger varsel om uppsägning av anställda, om sammanlagt 266 tjänster, 109 läkare och 157 undersköterskor, kvar. Akutsjukhusen i Stockholm har stora besparingskrav och i höstas varslades undersköterskor och läkare även från Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, men sedan tidigare står det klart att där kommer ingen vårdpersonal att sägas upp.

Catharina Häggbom är förhandlingsansvarig för Kommunal på Karolinska.

– Det är oansvarigt att gå vidare med varslen när vi står mitt i en pandemi. Vi ser inte hur vi ska göra oss av med den här personalen, eftersom den behövs, säger hon.

Kommunal understryker i brevet som skickades till sjukhusdirektören, styrelseordförande och HR-direktören på torsdagen, att sjukvården i Stockholm behöver all tillgänglig vårdpersonal i verksamheten för att säkra personalförsörjningen i den svåra situationen under pandemin. Samtidigt lyfter facket konsekvenserna för de anställda av att ett varsel om uppsägning fortfarande ligger kvar och kräver att visstidsanställda blir fastanställda på sjukhuset.

– Det finns ett antal arbetsplatser på sjukhuset där man hankat sig fram med visstidsanställd personal och timanställningar samtidigt som man är underbemannad. Det skapar osäkerhet och en dålig arbetsmiljö, för så länge som varslet ligger kan man inte anställa, säger Catharina Häggbom.

Hon pekar också på att facket inte fått information om den pågående processen, och om var Karolinska avser att dra in tjänster.

– Vi har blivit lovade information om var varslet ska effektueras, men den har vi inte fått. Möten har blivit inställda i det läge som är. Att genomföra processen under de här omständigheterna, det är inte seriöst.

Även läkarföreningen på Karolinska anser att varslen bör dras tillbaka.

”Läkarföreningens inställning är att det orimligt att ha ett varsel i den kris som vården går in i nu. Varje läkare behövs”, skriver läkarföreningens ordförande på Karolinska Yvonne Dellmark i ett SMS till DN, och fortsätter:

”Man bör omedelbart dra tillbaka hela varslet från november och fokusera på hur vården ska kunna fungera i och efter corona-krisen”.

DN har sökt sjukhusledningen på Karolinska, som meddelar att några läkare och undersköterskor inte kommer att sägas upp i nuläget, men att varslen ligger kvar.

HR-direktör Patricia Enocson kommenterar i ett mejl till DN:

”Vi fokuserar på vår struktur ur perspektivet vilka tjänster vi har på sjukhuset och i rådande läge kommer inte några läkare eller undersköterskor att sägas upp. Formellt sett ligger varslen kvar men vi jobbar inte aktivt med varselprocessen då det är viktigt att vårdpersonal och de som är involverade i samverkan kring förändringarna, ägnar sig åt sitt uppdrag i vården helt och hållet. I hela verksamheten prioriteras patienterna och de uppgifter som är nödvändiga just nu”, skriver Enocson och fortsätter:

”Det är viktigt att komma ihåg att antalet vårdplatser som kan hållas öppna främst beror på antalet sjuksköterskor”.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Kommunal
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt