Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kommunalråd: Svenskars reaktion på flyktingbarn är ovärdig

Foto: Magnus Hallgren

Svenskarnas negativa reaktioner över att bli granne med ett boende för flyktingbarn är överdrivna och ovärdiga. Pojkarna är inte kriminella utan vanliga ungdomar som behöver stöd och omsorg. Det skriver Nackas kommunalråd Jan–Eric Jansson (KD) på DN Debatt.

Nacka kommun är en i raden av kommuner i Sverige där ett planerat flyktingboende har vållat en hätsk debatt bland invånarna. För någon vecka sedan köpte kommunen ett hus som tidigare hyrts av mc–klubben Hells Angels. Kommunens planer på att fastigheten ska användas till ett flyktingboende för ensamkommande unga har lett till starka protester.

På DN Debatt skriver Jan–Eric Jansson att han som ansvarig för flyktingmottagandet i kommunen bland annat har fått ta emot mejl med tillmälen som ”idiot" och ”jävla tomte”. Andra Nackabor skriver att de ska bilda medborgargarde med Hells Angels för att slippa ta emot ”knivmördarna och våldtäktsmännen”.

Jan–Eric Jansson menar att många välutbildade och framgångsrika svenskar har gått över gränsen för ett ”civiliserat uppträdande”. Han undrar också vad det är hos vanliga svenskar som framkallar sådan rädsla för flyktingbarnen.

Nacka har i dagsläget hand om 350 ensamkommande ungdomar. Jan–Eric Jansson har besökt alla hem där ungdomarna är placerade och skriver att det handlar om pojkar som behöver stöd, omsorg – och ramar, precis som svenska tonåringar.

De incidenter som förekommit på flyktingboenden, där det mest kända är mordet på västkusten, har orättvist svartmålat en hel grupp och är att likna vid kollektiv bestraffning, enligt Jansson.

I debattinlägget ifrågasätter Jan–Eric Jansson varför vi svenskar vågar resa utomlands och möta den här gruppen ungdomar på gatorna i främmande länder, men inte i Sverige.

”Uppriktigt sagt förstår jag inte vad man är rädd för”, skriver Jansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.