Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 20:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kommunanstallda-misstanks-for-fusk-med-upphandlingar/

STHLM

Kommunanställda misstänks för fusk med upphandlingar

Upplands-Bro kommun har stängt av och polisanmält flera medarbetare. Foto: Mostphotos

Upplands-Bros kommunledning har stängt av flera medarbetare efter misstankar om ”oegentligheter kring flera upphandlingar”. Medarbetarna har också polisanmälts. 

Flera medarbetare vid Upplands-Bro kommun har blivit avstängda från sina tjänster, skriver kommunen på sin hemsida. Anledningen är misstankar om oegentligheter kring flera upphandlingar, uppger tidningen Mitti som var först med att rapportera om händelsen.

– Det var i samband med en kontroll av vårt sätt att arbeta med upphandling som detta uppdagades. Vi fann underlag som gav oss skäl att gå vidare med detta till rättsvårdande instans. Det togs beslut att i väntan på en eventuell polisutredning stänga av dessa medarbetare. De är avstängda utan lön, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun till DN.

De misstänkta medarbetarna polisanmäls samtidigt för brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU. 

– Jag ser mycket allvarligt på detta, annars hade jag inte agerat som jag gör. Vi är noga med att följa lagar och regler, säger Ida Texell.

Hon vill inte gå in på hur många eller vilka upphandlingar det handlar. Hon vill heller inte ange vilka summor det rör sig om.

– Det här pågår fortfarande, vi är mitt inne i det, och jag vill inte hänga ut medarbetare ifall att det visar sig att det inte begåtts några felaktigheter, säger Ida Texell.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) kommenterar händelsen på kommunens hemsida: 

– Det som nu uppdagats är ett brott mot det tydliga regelverk som omger upphandlingar. Vi kommer aldrig att acceptera att invånarnas förtroende för kommunen naggas i kanten av tvivelaktiga omständigheter. Det handlar ytterst om att alla skattebetalares pengar ska behandlas med respekt och komma till nytta för rätt ändamål.