Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kommuner-vadjar-om-att-aven-friska-barn-halls-hemma-fran-forskolan/

STHLM

Kommuner vädjar om att även friska barn hålls hemma från förskolan

Flera kommuner vill att föräldrar minskar tiden som deras barn är på förskolan.
Flera kommuner vill att föräldrar minskar tiden som deras barn är på förskolan. Foto: Thomas Karlsson

Flera kommuner vädjar nu om att föräldrar minskar förskoletiden för barnen. Huddinge kommun vill att föräldralediga och arbetssökande håller friska barn hemma från förskolan.

– Detta om vi kommer i ett läge där många i personalen måste sjukskriva sig eller vara hemma med egna sjuka barn på grund av coronaviruset, säger Ulrika Lamberth, pressansvarig.

I tisdags meddelade regeringen att undervisningen i gymnasie- och högskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler, enligt rekommendation från Folkhälsomyndighetens. Det är dock för tidigt att stänga landets grund- och förskolor, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Men förskolor vittnar om personalbortfall med anledning av det nya coronaviruset och en ansträngd situation i verksamheten. 

Nu går Huddinge kommun ut med en vädjan till arbetssökande föräldrar, och föräldralediga med yngre syskon, som har rätt till 25 timmar i veckan, att hålla barnen hemma även om de är friska.

– Vi vill dock betona att det inte är ett formellt fattat beslut, utan enbart en vädjan. Anledningen är att vi ser att läget kan bli mer ansträngt ute på förskolorna om eller när många i personalen måste sjukskriva sig eller vara hemma med egna sjuka barn på grund av coronaviruset, säger Ulrika Lamberth, pressansvarig på kommunen.

– Om man inte har möjlighet, så är barnet varmt välkommet, som vanligt, till förskolan.

Även förskolor i Stockholms stad har gått ut med en liknande vädjan.

”Vi uppmanar alla att se över barnets vistelsetider och har man möjlighet att minska dessa är vi tacksamma, då pedagoger annars behöver jobba övertid för att täcka frånvarande pedagoger”.

Läs mer: Riksdagen vill ge regeringen rätt att stänga skolorna