Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 02:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/konig-jerlmyr-vi-har-snart-akut-materielbrist-stockholm-maste-prioriteras/

STHLM

König Jerlmyr: Vi har snart akut materielbrist – Stockholm måste prioriteras

Stockholms stad kräver att staden prioriteras - bristen på handsprit inom äldrevården är stor.
Stockholms stad kräver att staden prioriteras - bristen på handsprit inom äldrevården är stor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu larmar finansborgarrådet i Stockholm om brist på skyddsmateriel på vårdboenden och i hemtjänsten. I ett brev till socialministern kräver hon att Stockholm prioriteras.

– Vi har snart akut brist på handsprit, handskar och desinficeringsmedel, bland annat, säger Anna König Jerlmyr (M).

På onsdagen skickade Stockholms finansborgarråd brev till både socialministern och generaldirektörerna på Socialstyrelsen och MSB. 

– Stockholm är hårdast drabbat av Covid 19 och vi har en särskilt ansträngd situation. Vi har snart akut brist på skyddsmateriel. Nu är det regionen och sjukvården som prioriteras. Men kommunerna har stora behov av material till äldreomsorgen och måste nu prioriteras av Socialstyrelsen, säger Anna König Jerlmyr.

Stockholms stad vill att myndigheterna hörsammar det enorma behovet av skyddsmateriel, inte minst för att en stor del av vårdomsorgen finns inom kommunerna.

Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Foto: Beatrice Lundborg

– Vi har stora riskgrupper i våra boenden och inom hemtjänsten och det är viktigt att personalen har skyddsmaterial så att det inte sker en stor smittspridning på våra boenden, säger Anna König Jerlmyr (M).

Enligt finansborgarrådet är bristen stor, inom delar av stadens äldreomsorg är personalens skyddsmaterial redan slut eller på upphällningen.

– Det handlar framför allt om förbrukningsmaterial, som personlig skyddsutrustning för vårdpersonal, handskar, handsprit, desinficeringsmedel, förkläden och annat.

Hur länge räcker skyddsmaterialet?

– Vi har redan brist på material och vi är omsorgsfulla med det material vi har, men redan nu är det tufft. Jag kan inte säga i detalj, för det skiljer mellan verksamheterna. Men vi får signaler nu från vårdpersonal på både vårdboenden och i hemtjänsten att det är slut.

Stockholms stad larmade för flera veckor sedan om behovet av förbrukningsprodukter till omsorgen.

– Vi har under en längre tid efterfrågat material som del av vår beredskap. Men produkterna som vi har beställt är restnoterade i flera veckor.

Staden har också startat ett eget arbete med att få tag på skyddsmateriel från andra leverantörer.

– Vi kartlägger var man kan få tag i mer materiel. Vi har fått information om att Absolut vodka kan komma att ställa om till handspritproduktion. Det kommer att komma, men då är det också viktigt att det kommer kommunerna till del. 

Nu inväntar staden besked om ett möte med regeringen och ansvariga myndigheter.

– Vi kräver nu att ministern och myndigheterna löser det akuta, men också att de ger en långsiktig lägesbild. Vi vill ha ett möte för att få upp kommunernas behov på socialstyrelsens agenda. Kommunsverige kommer att ha allvarlig brist på materiel och det måste föras fram till regeringen, säger Anna König Jerlmyr.