Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Konkurrensverket utreder Karolinska efter DN:s avslöjanden

Foto: Magnus Hallgren

Konkurrensverket granskar Karolinskas inköp av konsulter och toppchefer från bemanningsbolaget Nordic Interim. Det meddelar myndigheten efter DN:s granskning. 

– Vi kommer att öppna ett ärende och se om det skett överträdelser. Det rör sig om stora belopp och vi vill se vad de faktiskt har köpt, säger Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket. 

Konkurrensverket har tidigare bedömt Karolinskas inköp av interimstjänster från Nordic Interim som en potentiellt otillåten direktupphandling. Karolinska har mellan 2015–2018 köpt konsulttjänster från bolaget för 133 miljoner kronor, och DN har avslöjat att inte bara toppchefer för tillfälliga chefstjänster köpts in, utan även konsulttjänster för kortare uppdrag och till mycket stora belopp.

På måndagsförmiddagen beslutade Konkurrensverket att öppna en granskning mot bakgrund av DN:s artiklar. 

– Vi kommer att begära in underlag och titta på avtalet och se vad det är man faktiskt har köpt. Vi kommer att ställa frågor till sjukhuset. Det handlar om stora belopp och har både ett enskilt och allmänt intresse och om överträdelser skett kan det upphandlingsskadeavgift dömas ut, säger Malin de Jounge. 

Upphandlingen av konsulttjänster gjorde 2015. Även konkurrenter i branschen har reagerat på arvodesnivåerna som man uppfattat som avvikande, och i fredags uttalade flera konkurrenter att Karolinskas affärer riskerar att skada branschen

Bland konsultinköpen som sticker ut är konsulter i ledarskapsutveckling från sjukhusdirektör Melvin Samsoms eget nätverk av kollegor och bekanta i Nederländerna, som anlitats som konsulter för upp till 55.000 kronor om dagen. Enligt sjukhusdirektören har konsulterna anlitats på grund av sina meriter.

– Vi kommer att titta på vad avtalet gäller, och om det har skett överträdelser. Det kan då handla om en eller flera otillåtna direktupphandlingar, säger Malin de Jounge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.